20:57, čet, 25. Apr

Fajonova: Ob podelitivi statusa kandidatke Ukrajini za vstop v EU se ne sme pozabiti na širitev na Zahodni Balkan





Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Luxembourgu poudarila, da se ob podelitvi statusa kandidatke za članstvo Ukrajini ne sme pozabiti na širitev na Zahodni Balkan.

Na današnjem zasedanju bo namreč ministrica predstavila slovenski predlog, da se status kandidatke podeli tudi Bosni in Hercegovini. Kot je vodja slovenske diplomacije Fajon povedala ob prihodu, Slovenija podpira podelitev statusa kandidatke Ukrajini in evropsko perspektivo za trojico držav vzhodnega partnerstva EU, med katerimi sta še Moldavija in Gruzija. “Vendar pa moramo narediti vse, da bo širitvena politika kredibilna, kar pomeni, da ne smemo pozabiti širitve na Zahodni Balkan,” je poudarila. “Glede na to, da je sam širitveni proces lahko pod vprašajem, podpiramo vse napore EU za začetek pogajanj za Severno Makedonijo in Albanijo, za odpravo vizumov za Kosovo in podelitev statusa kandidatke BiH,” je dodala zunanja ministrica.

Slovenija bo na današnjem zasedanju predstavila pobudo, kako pomagati državi, kot je BiH, s podelitvijo statusa kandidatke, je še povedala.

Bosni in Hercegovini bi status kandidatke za članstvo v uniji podelili že na vrhu EU

Glede na predlog, ki ga je pridobila STA, bi Bosni in Hercegovini status kandidatke za članstvo v uniji podelili že na vrhu EU, ki bo v četrtek in petek v Bruslju in bo prvi za novega slovenskega premierja Roberta Goloba. Pred začetkom pristopnih pogajanj bo morala ta zahodnobalkanska država sprejeti zakone, opredeljene v političnem dogovoru, ki so ga politične stranke iz BiH dosegle na pogovorih v Bruslju pred enim tednom. To so zakon o visokem sodnem in tožilskem svetu, zakon o sodiščih, zakon o preprečevanju konflikta interesov ter zakon o javnem naročanju.

Uveljavitev teh zakonov bo omogočila odprtje pogajalskega poglavja 23, ki obsega pravosodje in temeljne pravice, ter poglavja 24 z naslovom pravica, svoboda in varnost. Druga pogajalska poglavja pa bodo odprli, ko bo BiH izpolnila še v sporazumu iz Bruslja določene kriterije na področju volitev in drugih relevantnih področjih.
Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.