07:42, sre, 3. Jul

FANTASTIČNO: Po drami s sedemmetrovkami Slovenci na svetovno prvenstvo





Slovenska moška rokometna reprezentanca je na odločilni povratni tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2025 v Winterthurju po izvajanju sedemmetrovk premagala Švico z 38:34 (14:12; 34:33). Slovenski rokometaši so redni del tekme dobili s 34:33 in si tako šele po streljanju sedemmetrovk priigrali 11. uvrstitev na SP.

Slovenski rokometaši so za nastop na januarskem SP v Winterthurju v dodatno okrnjeni zasedbi proti Švicarjem lovili zadetek zaostanka, saj so v četrtek na prvi medsebojni tekmi v Kopru izgubili s 26:27.

Štela je le zmaga

Na povratni tekmi je Slovencem tako štela le zmaga. Neposredno pot med svetovno elito bi ji prinesla zmaga z vsaj dvema zadetkoma razlike. A Slovenci so po 60 minutah slavili le z golom razlike, ekipi pa sta tako za napredovanje izvajali sedemmetrovke. V teh so bili le uspešnejši Slovenci in si priborili novo vozovnico na SP.

Slovenska reprezentanca je v Švici igrala še dodatno oslabljena. V primerjavi z zadnjim evropskim prvenstvom, na katerem je bila šesta, manjka kar šesterica ključnih igralcev. Ob Gašperju Marguču, Mihi Zarabcu, Mateju Gabru in Borutu Mačkovšku v Švico nista odpotovala še vratar Klemen Ferlin in najboljši slovenski strelec na minulem EP Aleks Vlah.

Varovanci selektorja Uroša Zormana so danes v prvem polčasu vseskozi od prve minute držali prednost nekaj golov v svojih rokah, a se Švicarjem za več kot štiri gole niso mogli odlepiti. Na glavni odmor so Slovenci nesli dva gola prednosti.

Švicarji pa v začetku drugega polčasa niso potrebovali dolgo, da so prvič izid na dvoboju poravnali pri 15:15. V uvodu drugega polčasa so nato Slovenci imeli nekajkrat po gol, vmes tudi dva prednosti, a so gostitelji vsakič izenačili, nato pa pri izidu 27:26 tudi prvič povedli.

V izdihljajih tekme so Slovenci znova prišli do prednosti dveh golov, a so bile zadnje minute še naprej precej napete in izenačene, Slovenci so iskali dva gola prednosti. To je minuto pred koncem uspelo Stašu Slatineku Jovičiču, a Švicarji so še imeli zadnji napad in zadeli, tako da so o napredovanju odločale sedemmetrovke.

Dean Bombač je bil z 11 goli najboljši strelec tekme, po šest sta jih dodala Slatinek Jovičič in Blaž Janc. Z desetimi obrambami se je danes izkazal tudi vratar Urban Lesjak. Pri Švicarjih je sedem golov dosegel Manuel Zehnder.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.