00:44, čet, 25. Apr

Fasada vrtca v Kungoti z nenavadnim izgledom, preverjajo možnosti uveljavljanja garancije





V minulih dneh je na družbenem omrežju Facebook zaokrožila fotografija fasade vrtca v Zgornji Kungoti.

FOTO: Facebook

Izgleda namreč, kot da ne bi bila končana, vidijo se zidaki, kot da ni zaključnega sloja. Na Občini Kungota nam pojasnijo: “Fasada na vrtcu v Zg. Kungoti je bila izvedena v letu 2011 v sklopu izgradnje vrtca v Zg. Kungoti. Izvajalec celotne investicije je bilo podjetje Marles hiše Maribor d.o.o. iz Limbuša. Po letu 2011 se niso izvajala nobena fasaderska dela na tem objektu.”

Bodo lahko uveljavljali garancijo?

V sklopu občinske uprave že preverjajo pravne možnosti uveljavljanja garancije od izvajalca upoštevaje dejstvo, da gre za projekt zaključen v letu 2011, za naš medij še pojasnijo na kungoški občini.

Tina Polajžer, vodja vrtca pa nam v odgovoru na naša vprašanja če je fasada končana in če je bila v preteklosti obnovljena, pojasnila: “V načrtu je, da bi se naj že letošnjo pomlad obnavljala poškodovana fasada tako v vrtcu, kot tudi v osnovni šoli (tam bi naj poleg fasade uredili tudi cokel).” Sicer pa nas je napotila, da se naj z vprašanji obrnemo na Občinsko upravo Občine Kungota.

Pomanjkljivosti na fasadi izvirajo predvsem iz mehanskih poškodb

Kontaktirali smo tudi izvajalca, Marles hiše Maribor, kjer nam je direktor pisno pojasnil: “Potrdim lahko, da je na omenjenem objektu izveden zaključni sloj fasade. Za omenjeni objekt nam je investitor 29.10.2019 poslal zahtevek za odpravo napak, ki se je nanašal na izvedeno fasado ter na katerega smo se takoj odzvali. Vsled prejetemu dopisu je bil nemudoma organiziran ogled objekta v prisotnosti investitorja, kjer je bilo ugotovljeno, da napake in pomanjkljivosti na fasadi izvirajo predvsem iz mehanskih poškodb.”

“Ob vsem navedenem naj pojasnim, da fasada od primopredaje ni bila vzdrževana in pobarvana, še posebej bi bilo to potrebno, saj omenjeni objekt nima napuščev. Poleg tega bi moral investitor kot dober gospodar mehanske poškodbe sanirati takoj in tako preprečiti nadaljnjo škodo na fasadi. Na koncu naj še pojasnim, da je jamčevalni rok za izvedbo del 5 let, kar pomeni da je jamčevanje poteklo 31.08.2015,” nam še pove direktor Matej Vukmanič.

Površina fasadne izolacije se mora v uporabi objekta vzdrževati, zato zahtevek v celoti zavračamo

Doda nam tudi njihov dopis oziroma odgovor investitorju torej Občini Kungota, kjer v zaključku piše: “Na osnovi ugotovljenega stanja na objektu vam sporočamo sledeče: Razpoke na fasadah objekta ne vplivajo na konstrukcijsko stabilnost objekta. Kot iz Gradbene pogodbe št.432- 02/2010-25 iz 14.3. točke izhaja, jamčevalni rok za izvedbo del je 5 let, kar pomeni, da je jarnčevanje poteklo 31.08.2015.

Poškodbe fasadne izolacije na steni s kameno volno so posledica mehanskih poškodb, za to za navedene pomanjkljivosti ni možno uveljavljati jamstva in v nobenem primeru ne moremo govorih o napakah iz solidnosti gradnje. Uporabnik je dolžan, kot dober gospodar, da v kolikor se pojavijo spremembe na fasadi, takoj pristopi k ukrepom za zmanjševanje škode, ter jo sanirati in odpraviti. Površina fasadne izolacije se mora v uporabi objekta vzdrževati, zato zahtevek v celoti zavračamo. Družba Marles hiše je pripravljena posredovati kontakt izvajalca, ki bi lahko poškodbe na fasadi proti vašemu plačilu tudi popravil. V kolikor se odločite, da vam posredujemo kontakt, nam prosim to sporočite.”

Druge novice

Comment

  • Klavdijo P.

    25 marca, 2021

    Eno plast gradbenega lepila manjka, pred zaključnim slojem.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.