06:56, pet, 29. Mar

Festival Maribor uglašen z aktualnim časom in Beethovnom





Z Zborovsko fantazijo v izvedbi Simfoničnega orkestra, zbora in solistov SNG Maribor se nocoj začenja Festival Maribor, ki je po navedbah organizatorjev uglašen z jubilejnim letom Ludwiga van Beethovna in s časom, ki ga živimo.

FOTO: Festival Maribor/Facebook

“Praznovali bomo, tako kot zmeraj, v najboljši družbi,” napoveduje Barbara Švrljuga Hergovich iz Narodnega doma Maribor.

Festival bo med drugim gostil norveško violinistko Vilde Frang ter švedskega skladatelja Andersa Linda z interaktivno razstavo Črte in Orkestrom mobilnih telefonov. V Maribor se vrača nemško-francoski violončelist Nicolas Altstaedt, ki bo nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko Marka Letonje, družbo pa mu bo delal tudi britanski glasbenik Lawrence Power.

Odprtje festivala z Zborovsko fantazijo

Odprtje festivala bo pripadlo Simfoničnemu orkestru in zboru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod vodstvom avstrijskega dirigenta Wolfganga Harrerja, ki bo s pianistom Nejcem Kampletom in solisti Rebeko Lokar, Valentino Čuden, Ireno Petkovo in drugimi izvedel Zborovsko fantazijo.

To Beethovnovo delo je bilo po besedah vodje programa festivala Barbare Švrljuga Hergovich večji del zgodovine zanemarjeno v senci znamenite Devete simfonije, “morda tudi zato, ker povezuje na videz nerazdružljive glasbene oblike v fantazijsko delo, v katerem se odraža tok skladateljevih mogočnih misli”. “Kljub temu pa ima to delo svoj lastni čar in z vsemi glasbenimi sredstvi, ki jih je ponujal tisti čas, opeva srečo v ljubezni do umetnosti,” je prepričana.

Festival bo zaključil avstrijski duo Bartolomey Bittmann s koncertom Pesmi brez besed z groovom, ki združuje klasično glasbo z jazzom, rockom in popom.

Poseben poudarek festivala, ki ga nakazujejo že plakati z Beethovnom z mobilnim telefonom v roki, bo na digitalizaciji komunikacij, ki vse bolj postaja tudi eden načinov dostopanja do umetnosti in kulture. V času karantene zaradi novega koronavirusa in prepovedi prirejanja kulturnih prireditev je odprla celo vrsto vprašanj, ki odsevajo tudi v programu letošnjega Festivala Maribor.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.