19:33, tor, 23. Apr

Festivalski utrip v najstarejše slovensko mesto ponovno prinaša pisano paleto kulturnega dogajanja





Naj bo poletje ali zima, Ptuj ponuja kulturna doživetja 365 dni v letu.

Z živahnimi odtenki glasbe, poezije, gledališča, likovne umetnosti in pouličnega ustvarjanjapa so še posebej obarvani topli večeri. Barvite ulice, terase, trgi in drugi zanimivi kotički mesta služijo kot razgibana kulisa za edinstvena doživetja. Sprehodite se med termini letošnjih ptujskih festivalov in si izberite svoj odtenek zabave v starem mestu novih doživetij!

22. april 2023, 13.00, Dominikanski samostan
Festival vina, kulinarike in lepih umetnosti SALON SAUVIGNON se bo v čudovitih gotskih križnih hodnikih Dominikanskega samostana odvil že devetič. Festival ponuja izbrane sauvignone iz Slovenije, soseščine in sveta ter združuje vinarje, gostince, ljubitelje vina, gurmane, glasbo in likovno umetnost.

19.–21. maj 2023, Minoritski samostan
Osrednja slovenska kulinarična prireditev DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ poteka v prečudovitem minoritskem samostanu. Na njej lahko spoznate kulinarične mojstrovine, nastale izpod marljivih rok priznanih slovenskih pridelovalcev. V okviru prireditve poteka ocenjevanje najboljših dobrot, ki jih je na stojnicah mogoče tudi pokusiti.

23. junij 2023, Panorama
Poslušanje glasbe pod zvezdami na OPERNI NOČI NA PANORAMI zagotovo obeta nepozabno doživetje. Prisluhnite brezčasnim opernim delom pred mogočno kuliso Ptujskega gradu. Glasbeni večer bo izvedla Opera SNG Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti pod taktirko dirigenta Simona Krečiča.

6.–9. julij 2023 [otvoritveni vikend]
6. julij-17. september 2023 [razstave], različna razstavišča in galerije v mestu Festival sodobne umetnosti ART STAYS spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in v tem delu Evrope. Vse od leta 2003 prinaša najaktualnejšo produkcijo domačih in tujih umetnikov – od najbolj znanih, ki že blestijo v svetovnih muzejih in na bienalih, do tistih najperspektivnejših.

14.–29. julij 2023, različna prizorišča v mestu
V času FESTIVALA ARSANA se Ptuj že vrsto let spreminja v svetovno stičišče glasbenih umetnikov z različnih koncev sveta, kjer koncerte vrhunske klasične, jazz, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe nadgrajujejo še poulično dogajanje, Oder mladih, Otroški glasbeni festival, Glasba v mestu in bogat spremljevalni program.

20. julij–19. avgust 2023, četrtek petek, sobota, dvorišče za Kinom Ptuj in zanimive lokacije po mestu
KINO BREZ STROPA s filmskimi vrhunci v čudovitem ambientu pod poletnimi zvezdami je razkošje, ki ga vsako leto znova komaj čakamo. Projekcije se vrtijo vse poletne vikende od julija do avgusta, nekatere pa so pospremljene še s koncerti in dodatno ponudbo.

22. julij in 7. oktober 2023
Karavana ODPRTE KUHNE, edinstvene kulinarične tržnice, ki se rada ustavi tudi na Ptuju, je prava zakladnica domače slovenske kuhinje, sodobne kulinarike, eksotičnih okusov daljnih dežel in butičnih slaščic.

4. in 5. avgust 2023, različna prizorišča v mestu
PTUJSKA POLETNA NOČ je tradicionalni dogodek ob praznovanju mestnega praznika, ko dva poletna večera ujameta glasbene ritme, kulinariko in druženje v raznolikih kotičkih starega mestnega jedra.

11. avgust 2023, most za pešce
Sončni zahod bo ob VEČERJI NA MOSTU na poletni avgustovski večer prinesel posebno doživetje pod kulinarično taktirko priznane ptujske Gostilne Ribič ter vinarjev. Vabljeni na romantično kulinarično doživetje ob vrhunskih lokalnih vinih in pogledu na najstarejše slovensko mesto.

12. avgust 2023 UP! FEST
Z željo, da bi najstarejšemu in najlepšemu mestu Ptuj prispevali k razvoju urbane kulture, bo že tretje leto zapored organiziran UP! Fest.

17.–20. avgust 2023, staro mestno jedro, Rimski kamp Poetovio Med RIMSKIMI IGRAMI ulice in trge najstarejšega slovenskega mesta napolnijo gladiatorji, legionarji, senatorji in vestalke. V mestu in v Rimskem kampu nekaj dni vlada vzdušje starega Rima iz obdobja cesarja Vespazijana, ko več kot 700 kostumiranih igralcev predstavlja življenje in običaje starega Rima.

21.–26. avgust 2023
DNEVI POEZIJE IN VINA so največji mednarodni pesniški festival, ki v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja združuje največje pesnike in druge umetnike z vsega sveta ter najboljša slovenska vina. Vsi festivalski dogodki so v slovenskem in angleškem jeziku.

1. september 2023
FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE PTUJ je najstarejši in najprestižnejši tovrstni festival ljudske glasbe v Sloveniji. Na njem ansambli tekmujejo v kategoriji klasičnih kvintetov ter v kategoriji ostalih ansamblov.

2. september 2023
FESTIVAL OTROCI POJEJO SLOVENSKE PESMI je prireditev, s katero se spodbuja petje slovenskih pesmi in odkrivanje mladih pevskih oziroma glasbenih talentov.

9. september 2023
KUHNA V MESTU | nekoč Kuhna na dvorišču, sedaj že tradicionalni kulinarični dogodek, se ponovno vrača. Okusite kulinarične mojstrovine lokalnih chefov ob prijetnem druženju v čarobnem okolju najstarejšega mesta.

9. september 2023
PTUJSKE GRAJSKE IGRE so edinstveno doživetje zgodovine, saj ohranjajo tradicijo in kulturo srednjega veka. Dogajanje bogatijo glasba na magičnih glasbilih na Ptujskem gradu, likovna kolonija ter podelitev nagrad vinarjem, v mestu pa zaživi srednjeveška tržnica.

11. november 2023
MARTINOVANJE je v mestu, ki se ponaša z najstarejšo vinsko kletjo na Slovenskem, vedno posebno doživetje. Obiščite Ptuj in uživajte v najboljših vinih, vinsko obarvanem kulturnem programu ter vodenih degustacijah in turističnih vodenjih po skritih kotičkih mesta.

18.–31. december 2023
PTUJSKA PRAVLJICA naznanja čas, ko okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom postane kulisa za magična bitja, ki pričarajo pravljico na ulicah in trgih. Zadnja dva tedna v letu sta namenjena pravljičnim sejmom in pestremu dogajanju v srcu mesta.

31. december 2023
Najdaljšo noč v najstarejšem slovenskem mestu ob zaključku Ptujske pravljice zaznamuje tradicionalno SILVESTROVANJE NA PROSTEM, ki vabi s pestrim programom in pravljično okrašenimi ulicami.

3.–13. februar 2024
Obiščite Ptuj v času KURENTOVANJA, enega najzanimivejših karnevalov na svetu, ko mesto postane največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem. Vljudno vabljeni na Ptuj vse dni v letu, ko bodo mesto polnili še številni preostali dogodki!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.