18:54, tor, 23. Apr

Fides o zahtevi za izstop iz javnega plačnega sistema in neizbežnem zaostrovanju sindikalnih aktivnosti





Zdravniški sindikat Fides opozarja, da po več kot 100 dneh od nastopa nove vlade ostajajo brez pravega dialoga in rešitev, zato so za torek sklicali izredno letno konferenco, kjer bodo zaključili zbiranje podpisov za izstop zdravnikov iz enotnega sistema plač. Po neuradnih informacijah bodo odločali tudi o zaostrovanju sindikalnih aktivnosti.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides v sporočilu za javnost navajajo, da si vlada še kar zatiska oči pred realnostjo enotnega plačnega sistema in njegovih “neskončnih omejitev, ki postopoma zabijajo še zadnji žebelj v krsto javnega zdravstva”. Vrednotenje dela zdravnikov in zobozdravnikov je v razmerju do povprečne plače v državi po njihovih navedbah doseglo 20-letno dno.

Glavni odbor Fidesa je zato za torek sklical izredno letno konferenco, najvišje telo sindikata. Potekala bo pod sloganom Dovolj nam je, predstavlja pa slovesni zaključek uspešne akcije zbiranja podpisov peticije z zahtevo po izločitvi zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Neizbežno zaostrovanje 

Po neuradnih informacijah STA je Fides zdravnike obvestil, da bodo na konferenci odločali o “neizbežnem zaostrovanju sindikalnih aktivnosti”.

Konferenca bo sicer potekala brez navzočnosti javnosti, z zaključki in nadaljnjimi aktivnostmi pa bodo javnost seznanili na novinarski konferenci.

Zahteve po višjih plačah v zdravstvu in izstopu zdravnikov iz enotnega plačnega sistema se v zdravstvu pojavljajo že dolgo, stopnjevati pa so se začele v zadnjih letih ob dodatnih obremenitvah zdravstva zaradi epidemije covida-19.

Prejšnja vlada Janeza Janše je zato v interventnem protikoronskem zakonu, ki je bil sprejet konec preteklega leta, za zdravnike in zobozdravnike do konca letošnjega leta nameravala dvigniti plačni strop za šest razredov, do 63. razreda, kar je bilo doslej rezervirano le za funkcionarje.

Izstopa zgolj zdravnikov iz enotnega plačnega sistema ne bodo dovolili

A je ustavno sodišče izvajanje člena interventnega zakona, ki bi navedeno omogočil, sprva zadržalo, nato pa aprila razveljavilo. Med drugim je ocenilo, da izpodbijana določba, ki posega v temelje enotnega plačnega sistema, ni nujen ukrep za odpravljanje posledic epidemije covida-19.

V Fidesu so v odzivu na odločitev ustavnega sodišča takrat poudarili, da bo morala nova vlada, ki bo želela državljanom zagotoviti učinkovit in dostopen javni zdravstveni sistem, takoj po volitvah izpeljati plačno reformo, sicer bo slovenski zdravstveni sistem nadaljeval pot proti dokončnemu zlomu.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je v julijskem intervjuju za STA sicer poudaril, da izstopa zgolj zdravnikov iz enotnega plačnega sistema ne bodo dovolili. “Se pa lahko verjetno najdemo v nekih rešitvah, ki bodo zajele cel zdravstveni sistem,” je dejal.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.