08:33, ned, 28. Jul

Fištravec bo o rebalansu razmišljal le, če bo ta resnično potreben





Polletno poročilo o izvrševanju proračuna za letošnje leto v Mestni občini Maribor kaže na to, da je razkorak med odhodki in prihodki vsega triodstoten, kar župan Andrej Fištravec ocenjuje kot dober dosežek. Kot je dejal v današnjem pogovoru za Radio Maribor, bodo zato o manjšem rebalansu proračuna razmišljali šele, če bo to resnično potrebno.

dr. Andrej Fištravec, župan MOM
dr. Andrej Fištravec, župan MOM

Aktualni proračun mariborske občine predvideva 97,7 milijona evrov prihodkov, sedanje ocene pa kažejo, da bo teh za okoli 94 milijonov evrov. Ker pa se nabirajo različni nepredvideni izdatki, kot so v zadnjem času na primer kurilne naprave v nekaterih vrtcih, za kar bodo potrebovali okoli 850.000 evrov, potem bo po županovih besedah morda potreben manjši rebalans.

“Triodstotni razkorak na ravni celotnega leta je takšen, da se da proračun s tekočimi ukrepi v celoti realizirati,” je dejal Fištravec, ki med dodatnimi stroški občine vidi vzdrževanje žičniških naprav na Pohorju in nujno obnovo tribune v Ljudskem vrtu, za kar naj bi v glavnem poskrbeli s prerazporeditvami sredstev – kar se Pohorja tiče, pa tudi z denarjem, ki ga je Marprom imel rezerviranega za nekatere druge investicije.

Na vprašanje, kdaj naj bi mestni svet obravnaval rebalans, je župan odvrnil, da se morajo najprej odločiti, ali je rebalans potreben. Po polletnem poročilu na mestni občini menijo, da ni, a drži, da se pojavljajo nekateri nenačrtovani izdatki. Kot je zagotovil, nima nobenih težav s tem, da pripravijo tudi rebalans, če se bo to izkazalo za potrebno.

V mestni opoziciji ne verjamejo, da letos rebalansa ne bo, kar sta v Radijski tribuni Radia Maribor potrdila prvi mož SDS Gregor Pivec in mestni svetnik SD Metod Dolinšek.

Kot je dejal Pivec, se jim je že ob sprejemanju proračuna zdelo, da je prihodkovna stran previsoka in je ne bo mogoče realizirati, zato so imeli veliko pripomb, pa te niso bile upoštevane. Finance občine je treba nekako urediti, vloga opozicije pa je zgolj dajati konstruktivne pripombe, saj na odločanje ne more vplivati, je dodal Pivec.

Tudi Dolinšek meni, da bo rebalans potreben iz več razlogov. V prvi vrsti zaradi tekočih zadev, pa tudi zaradi projektov, ki tečejo. “Občina si bo letos sposodila 1,9 milijona evrov, samo zato da bo vrnila 3,2 milijona evrov kredita,” je spomnil Dolinšek in dodal tudi, da ob vseh ostalih težavah trpi tudi prodaja občinskih nepremičnin. Fištravec je to zavrnil in spomnil, da so letos na le eni dražbi prodali več, kot so načrtovali.

Mariborski župan se je dotaknil tudi nedavne razrešitve direktorja mestne uprave Bojana Babiča, za katerega vsaj javno še ni našel zamenjave. Kot je dejal, slednji za nekatere neopravljene zadeve na mestni občini ni odgovoren le objektivno, pač pa tudi subjektivno, in pri tem izpostavil neizpolnitev nekaterih korakov pri zagotavljanju zimske sezone na Pohorju in sum negospodarnega ravnanja pri izvedbi pleskanja pisarn.

Ker je že ob razrešitvi Babiča napovedal, da bodo na mestni občini ukrepali tudi proti ostalim uradnikom, ki niso opravili svojega dela, je tokrat dejal, da je opravil pogovore z vsemi vpletenimi, zato bodo v okviru opravljene reorganizacije tudi ti premeščeni.

“Zdaj nastaja delovna skupina, želimo si to opraviti do konca leta, a ni tako enostavno, saj je stvari treba izpeljati čim bolj transparentno in v dialogu. To pa pomeni daljšo pot, zato dvomim, da je tri mesece dovolj časa za to,” je na to, kdaj bo do reorganizacije prišlo, odgovoril župan.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.