07:20, sob, 7. Sep

FOTO: Častitljiva obletnica VDC Polž v Rušah s poudarkom na zdravilnih rastlinah





Enota Varstveno delovnega centra (VDC) Polž v Rušah danes praznuje 20. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so predstavili knjigo Zdravilne rastline na našem vrtu s kuharskimi recepti, ki so jo zasnovali skupaj z varovanci. V njihovih programih namreč veliko pozornosti namenjajo razvijanju skrbi za rastline.

V enoti že od leta 2009 skrbijo za lasten vrt, visoke grede in okolico, letos so obnovili nasade tako na vrtu kot v visokih gredah ter okrasnih ločnicah.

“S svojimi aktivnostmi skrbimo zase, za druge in za okolje ter družbo, kjer živimo. Skozi vseživljenjsko učenje smo krepili naše znanje o poznavanju zdravilnih rastlin, o delu na vrtu in o uporabi zdravilnih rastlin ter načinih pripravljanja različnih jedi,” pojasnjuje vodja enote Nataša Hiter Ravnjak.

Svoje izkušnje so zapisali v knjigi Zdravilne rastline na našem vrtu s kuharskimi recepti. “Zbrali smo opise zdravilnih rastlin, ki jih imamo na našem vrtu, in se učili o njihovih zdravilnih učinkih. Poleg tega smo zbrali kuharske recepte, ki smo jih v naši čajni kuhinji tudi preizkusili. Vsebina je zapisana v obliki lahkega branja in je glede razumevanja preizkušena z uporabniki VDC Polž Maribor, enote Ruše in enote Rapočeva,” je še povedala vodja.

VDC Polž Maribor je javni socialnovarstveni zavod

Varstveno delovni center (VDC) Polž Maribor je javni socialnovarstveni zavod s sedežem v Mariboru in enotami v Mariboru, Lenartu, Slovenski Bistrici, Rušah, Hočah in Šentilju. Uporabniki storitev zavoda so odrasle osebe z motnjo v duševnem razvoju.

Enota Ruše je pričela delovati 1. septembra 2004 in izvaja storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji za 16 uporabnikov, ki prihajajo iz občin Ruše, Lovrenc na Pohorju in Selnica ob Dravi.

Na ročnodelskih delavnicah uporabniki oblikujejo glino, šivajo in barvajo izdelke. Na delavnicah kooperacije izvajajo sestavo setov za zunanjega poslovnega partnerja.

“Smo aktivni v družbenem okolju, sodelujemo z lokalno skupnostjo, zavodi, šolami, društvi. Veliko se rekreiramo in smo kreativni. Z različnimi prostočasnimi aktivnostmi ustvarjamo priložnosti za učenje in osebno rast,” še sporoča vodja enote Nataša Hiter Ravnjak.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.