06:11, pet, 29. Mar

FOTO: Danes so slovesno odprli Namakalni sistem Selce v občini Lenart





Občina Lenart je izgradila namakalni sistem Selce za namakanje kmetijskih površin na osmih kmetijskih gospodarstvih.

Danes so ga svečano odprli, ob tem pa so v dvorani Kulturnega doma v Selcih pripravili tudi  strokovni posvet z naslovom Namakanje kmetijskih rastlin. Strokovni predavatelji so bili Miša Pušenjak, Zlatka Gutman Kobal iz KGZS Zavod Maribor ter Marko Černe iz KGZS Zavod Ptuj. Kasneje so prikazali še različne načine namakanja kmetijskih rastlin pri zadrževalniku vode – črpališču v Selcih 100.

Namakalni sistem v Selcah

Sledila je slovesna otvoritev Namakalnega sistema Selce pri zadrževalniku vode, na kateri sta bila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS Irena Šinko in župan Občine Lenart  Janez Kramberger.

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko

Naložba zajema obnovo oz. čiščenje obstoječega – v letu 2002 zgrajenega zajetja vode, ki je bilo zaraščeno in zamuljeno. V letu 2017 je bila narejena 48 metrov globoka vrtina, ki zagotavlja dodatni vir vode za namakanje kmetijskih površin. Naložba je zajemala ureditev črpališča ter izgradnjo namakalnega sistema (primarni vodi, 20 hidrantov za priklop posameznih kmetijskih gospodarstev, filterska postaja). Namen namakalnega sistema je namakanje in oroševanje kmetijskih površin (intenzivni sadovnjaki, njive, travniki) na območju velikosti 73 ha. Izgradnja namakalnega Selce omogoča vzpostavitev boljših pridelovalnih razmer za kmetijstvo na tem področju. Z izgradnjo se bo povečala pridelava hrane in izboljšala lokalna samooskrba, dodatne pa se odpirajo razvojne možnosti posameznih kmetij na področju namakalnega sistema, da postanejo konkurenčnejša, ekonomsko učinkovitejše in uspešnejša.

Projekt je financiran s strani MKGP RS v okviru Programa razvoja podeželja, podukrep 4.3: Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva, OPERACIJA: Gradnja namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.