08:24, pet, 5. Jul

FOTO: Europark Maribor opremljen z veliko fotovoltaično elektrarno





Širitev fotovoltaičnih površin v nakupovalnih središčih SES hitro napreduje. SES letos vlaga v izgradnjo fotovoltaičnih elektrarn v petih slovenskih nakupovalnih središčih: Europark Maribor, ALEJA, Citypark in Center Vič v Ljubljani ter Citycenter Celje.

Elektrarne s skupno močjo 4.261 kilovatov so postopno zaganjali od julija do septembra. Pokrivajo približno petino lastnih potreb po električni energiji in prihranijo 2.173 ton emisij CO2. Podnebni cilj družbe SES, da bo do leta 2040 s fotovoltaičnimi elektrarnami opremila vsaj 50 odstotkov razpoložljivih strešnih površin nakupovalnih središč, je v Sloveniji že dosežen oziroma presežen. Danes v Avstriji družba SES upravlja štiri fotovoltaične elektrarne. Do konca leta bodo dodane še tri lokacije.

Christoph Andexlinger, CEO SES Spar European Shopping Centers: »Z zagonom petih velikih fotovoltaičnih elektrarn s skupno močjo 4.261 kilovatov na strehah naših nakupovalnih središč v Sloveniji smo naredili velik korak bližje zastavljenemu podnebnemu cilju. Do konca leta 2023 bo SES upravljal skupno 45.000 kvadratnih metrov fotovoltaičnih površin v nakupovalnih središčih v Avstriji, Italiji in Sloveniji.«

Christoph Andexlinger, CEO SES Spar European Shopping Centers (foto Andreas Schaad)

SES Spar European Shopping Centers se za vse svoje nepremičnine opira na trajnostno gradnjo ter okolju prijazno in z viri varčno delovanje. Poudarek je predvsem na širitvi fotovoltaike, tudi v Sloveniji: vseh pet nakupovalnih središč je bilo letos opremljenih s fotovoltaično elektrarno na strehi.

Na strehah slovenskih nakupovalnih središč so na površini 21.000 kvadratnih metrov namestili skoraj 10.000 panelov. S sončno energijo iz fotovoltaičnih elektrarn prihranijo več kot 2.173 ton emisij CO2 na leto, to je toliko, kot da bi zasadili 90.600 dreves. Pri načrtovanju in izbiri tehnološke opreme je bila pozornost namenjena posebej visoki energetski učinkovitosti.

Europark Maribor s fotovoltaično elektrarno

Na streho mariborskega nakupovalnega središča so namestili fotovoltaično elektrarno z 842-kilovatno močjo, s tem pa ohranili kar 19.968 dreves in zmanjšali količino emisij CO2 za kar 479 ton. To je prvi korak pri dvigovanju ravni samooskrbe, s čimer želijo v največji meri zmanjšati vpliv na okolje in poskrbeti za zeleno poslovanje.

Dosledna podnebna strategija in ukrepi varčevanja z energijo

V svojih 31 nakupovalnih destinacijah se SES zanaša na široko paleto okoljskih in energetsko učinkovitih ukrepov, kot so popoln prehod na LED razsvetljavo, nadzor prezračevanja glede na potrebe, 100 odstotno opustitev fosilnih goriv, rekuperacija odpadne toplote in širitev elektromobilnosti. Do konca leta 2023 bo s fotovoltaičnimi elektrarnami opremljenih že 40 odstotkov nakupovalnih središč, ki jih upravlja SES.

Toni Pugelj direktor družbe SES Slovenija (foto Črt Piksi)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.