20:48, sre, 17. Jul

FOTO: Franc Kangler vnovič v boj za županski stolček Maribora

Z besedami, da mu ni vseeno, kaj se dogaja v mestu je nekdanji mariborski župan Franc Kangler danes potrdil, da se bo na prihajajočih volitvah ponovno potegoval za županski mandat.

Kangler je bil za župana Maribora izvoljen leta 2006 in 2010, a drugi mandat predčasno končal zaradi afere z radarji in posledičnih uličnih protestov v letu 2012. Na volitvah leta 2014 je znova kandidiral in se uvrstil v drugi krog, a je bil takratni “vstajniški” županski kandidat Andrej Fištravec premočen.
Sicer pa je današnjo novinarsko konferenco začel Milan Mikl, nekdanji Kanglerjev podžupan in njegov veliki podpornik. Uvodoma je povedal, da ima Kangler vso njegovo podporo, predvsem zaradi politično nastrojenih procesov proti nekdanjemu mariborskemu županu in dejstvu, da še vedno nismo svobodni in še vedno ne živimo v pravni državi. “Je pa Franc Kangler v tem času naredil ogromno z razkritjem delovanja tako imenovane globoke države,” je uvod zaključil Mikl.

Erih Tetičkovič, Franc Kangler in Milan Mikl
Erih Tetičkovič, Franc Kangler in Milan Mikl

Kangler je danes povedal, da je pred šestimi leti odstopil z županskega položaja, predvsem zaradi dogajanja, ki je ogrozilo življenja policistov. “Življenje enega policista je vredno več kot županovanje,” je dejal in dodal, da je svoj prav, kar se tiče radarjev, dokazal tudi na sodišču. Kljub vsemu je povedal, da do preteklosti nima zamer. Poudaril je, da je v času vodenja mesta uresničil 53 evropskih projektov in med drugim zgradil novo zavetišče za živali in lutkovno gledališče. “Vse, kar sem obljubil, sem izpolnil. Besedo bom držal tudi v prihodnje,” je zatrdil in dodal, da sicer raje gleda v prihodnost kot preteklost. “V prihodnosti želim delati predvsem v dobrobit Maribora oziroma celotne občine, kar pa ni odvisno samo od mene, ampak tudi od ekipe,” je o prihodnosti začel Kangler in takoj predstavil morebitnega podžupana v primeru njegove izvolitve za župana Mestne občine Maribor. To naj bi bil nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Viljem Pozeb. “On bo moj neprofesionalni podžupan za področje gospodarstva, bdel pa bo tudi nad ureditvijo nabrežja reke Drave, zakaj pa verjetno ne rabim podrobneje razlagati,” je predstavitev podžupanskega kandidata zaključil Kangler. V njegovi ekipi sta tudi zdravnik Erih Tetičkovič in upokojenka Ljuba Jančič, ki se bo kot mestna svetnica “borila za malega človeka”. Erih Tetičkovič pa ga podpira predvsem zaradi pozitivnih izkušenj pri izgradnji zavetišča za živali in Kanglerjevi nameri, da v tamkajšnji okolici zgradi sprehajalni park za pse.

Ožja podporna ekipa Franca Kanglerja
Ožja podporna ekipa Franca Kanglerja

Ob morebitni izvolitvi za župana Maribora pa Kangler želi osrednjo enoto Mariborske knjižnice ohraniti na Rotovškem trgu, ohraniti Maribor kot “športno in zeleno mesto” in nadaljevati z že prej začrtanimi projekti kot sta obnovi Glavnega trga in Mariborskega otoka in premik spomenika padlim borcem iz Trga Svobode na primernejšo lokacijo, ki je po besedah Kanglerja, dogovorjena z Zvezo borcev. Kangler ne nasprotuje tujim investicijam, tudi iz Kitajske, vendar bo stremel k temu, da se bodo obljube investitorjev na koncu tudi realizirale. Stavi pa tudi na poznanstva iz Državnega zbora, posebej ministra Fakina, kar bo po besedah Kanglerja olajšalo reševanje marsikaterega problema, ki bo povezan z zdravstvom in oskrbo v Mariboru.

Franc Kangler
Franc Kangler

Kaže, da bodo prihajajoče lokalne volitve v Mariboru spet pestre in po številu kandidatov morda rekordne. Župansko kandidaturo v Mariboru so doslej namreč že napovedali aktualni župan Andrej Fištravec, novoizvoljena poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik in nekdanja podžupanja Melita Petelin, ki želijo kandidaturo vložiti s pomočjo podpisov podpore občank in občanov. Mestni svetnik NSi Zdravko Luketič in nekdanji poslanec DeSUS Uroš Prikl bosta kandidirala s podporo strank, kakor tudi Aleksander Kamenik, ki je pred kratkim ustanovil stranko. Svojega županskega kandidata napovedujejo v novoustanovljenih strankah Lista mladih, kjer se najpogosteje omenja njenega predsednika Matica Matjašiča ter Lista kolesarjev in pešcev, medtem ko je predsednik mestnega odbora SLS Janez Jemec odstopil od napovedane kandidature. Ker je kandidaturo na prihajajočih lokalnih volitvah možno vložiti do 18. oktobra, lahko pričakujemo še nekaj dodatnih imen, saj se kot kandidata Levice omenja vodjo sveta delavcev v Dravskih elektrarnah Maribor Vlada Šego.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.