01:24, sre, 17. Apr

FOTO: Gortina slavila 870 let obstoja





Gortina praznuje častitljivo obletnico. 870 let je minilo od prve omembe kraja v starodavnih zapisih. V ta namen so se danes v Športnem parku Gortina odvijale mnoge dejavnosti. Potekalo je tekmovanje v kuhi divjačinskega golaža, podelitev priznanj vojnim veteranom, vrhunec vsega je bil kulturni program.

Del kulturnega programa je bila tudi razstava z naslovom Gortina skozi čas. S fotografijami so prikazali življenje v preteklosti in obudili spomin na prelomne dogodke v vasi. Istočasno je potekal še prikaz starih kmečkih opravil, na katera so mnogi žal že pozabili. Obiskovalci so se lahko seznanili s postopkom priprave volne za prejo.

“To so leta, na katera smo lahko z gotovostjo zelo ponosni,” je nagovor začel podžupan Mute Rudolf Koležnik. Ob obletnici jej izšel zbornik, v katerem je podrobneje popisana zgodovina Gortine. “V njem je bogata zgodovina, ki jo bomo z veseljem pisali še naprej,” še dodaja Koležnik.

Gortina 870 let (33)

Zveza veteranov vojne za Slovenijo Zgornje Dravske doline je ob 26. rojstnem dnevu države podelila visoka veteranska priznanja za nesebično in neutrudno delo. Priznanji sta prejela Franc Glazar in Srečko Vernik.

Župan občine Muta Mirko Vošner se je ob tem iskreno zahvalil vsem, ki so takrat mlado Slovenijo obdržali pri življenju. Za naprej pa si želi, da bi pri nas vladala predvsem enotnost.

Gortina 870 let (23)

Obletnica Gortine je sovpadala v koncem že 23. občinskega praznika na Muti. Župan se je zahvalil za organizacijo zelo pestrih dogodkov v preteklih 10 dnevih in zaključil z oceno, da je bil praznik več kot uspešno izpeljan. Goste je v šotoru v Športnem parku Gortina zabaval Ansambel Napev.

Gortina 870 let (17)

Koliko divjačinskega mesa, toliko čebule. To je zlato pravilo, ki so se ga držali vsi kuharji na tekmovanju v kuhi divjačinskega golaža. “Za dober golaž potrebujemo dobro predpripravo, to je osnova vsega,”  dodajajo kuharji in priznavajo, da gre za kolegialno tekmovanje. Dobre volje, smeha in zabava ni manjkalo. O zmagovalcu je odločalo več dejavnikov. Strokovna komisija je ocenjevala okus, vizualni izgled, predpripravo, vzdušje ob kotli itd. Zmago so odnesli kuharji Turističnega društva Muta.

Gortina 870 let (35)

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.