09:33, čet, 25. Apr

FOTO in VIDEO: Častni občan Občine Pesnica posmrtno postal novinar Ivo Štandeker





V Kulturnem domu Pesnica so na osrednji občinski proslavi praznovali kar tri praznike. Občinskega, državnega in praznik Krajevne skupnosti Pesnica pri Mariboru. Podelili so tudi naziv častnega občana, ki ga je posmrtno dobil novinar Ivo Štandeker. Ob tem pa še vrsto grbov, županovih in občinskih priznanj ter priznanj krajevne skupnosti Pesnica pri Mariboru.

Župan Pesnice Gregor Žmak je poudaril praznovanje treh praznikov in podelitev najvišjega naziva častnega občana Ivu Štandekerju.

Listina za častnega občana Iva Štandekerja.

Ivo Štandeker se je rodil 22. avgusta 1961 v Mariboru. Bil je novinar in fotograf Mladine. Med desetdnevno vojno za neodvisnost Slovenije je bil vojni poročevalec, svojo pot pa je nadaljeval s poročanjem z vojnih žarišč po Balkanu, bil je namreč na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Leta 1992 je poročal o srbskem obleganju Sarajeva,  v sarajevskem naselju Dobrinja je bil 16. junija 2022 hudo ranjen ob eksploziji granate. V istem času je bila ranjena tudi ameriška fotoreporterka Jana Schneider. Štandeker je nekaj ur kasneje umrl v improvizirani bolnišnici na Palah. Leta 1992 je posmrtno prejel častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

Listino naziva častnega občana je prevzela Štandekerjeva teta Marija Pec, ki ji pomeni veliko, da se ljudje še vedno spominjajo Iva Štandekerja.

Med dobitniki občinskih priznanj je bil tudi Jože Frajzman, ki je dobil priznanje za prispevek k razvoju turizma in prepoznavnosti občine Pesnica.

Za velik doprinos k prepoznavnosti Pesnice in okolice ob organiziranju motosrečanja in predstavitve kluba in Pesnice po vsej Sloveniji, pa je dobil priznanje tudi Moto klub Perniški asi. Priznanje je prevzel Darko Železnik.

Na sami proslavi so sicer podelili dva zlata grba, več drugih pa tudi občinska priznanja in priznanja krajevne skupnosti Pesnica pri Mariboru.

Prejemniki priznanj

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.