00:39, tor, 23. Jul

FOTO in VIDEO: Danes je informativni dan za tiste, ki jih zanima vključitev v projekt PONI Podravje





Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor  je razpisala 2. javni poziv za vključitev v projekt Podjetno nad izzive – PONI Podravje 2024. Prav danes, v petek, 17. maja 2024, imajo informativni dan projekta PONI Podravje, začel se bo ob 10. uri preko MS Teams.

Rok za prijavo v sam projekt PONI Podravje je 31.maj 2024. Nova skupina bo začela delo 1. septembra 2024. Po novem programu gre sicer za prvo skupino, dejansko pa je to glede na večkratno izvajanje tega projekta to že osma skupina. Javni poziv in obrazce najdete na spletni strani: www.rra-podravje.si.

Ob pomoči mentorjev razvijajo svojo podjetniško idejo

Projekt PONI Podravje, kot se skrajšano imenuje, ponuja štirimesečno redno zaposlitev, v okviru katere udeleženci projekta celostno razvijajo svoje podjetniške ideje, se udeležujejo uporabnih individualnih in skupinskih podjetniških usposabljanj. Ob podpori izkušenih mentorjev in zunanjih strokovnjakov pa razvijajo in dopolnjujejo svojo podjetniško idejo, izdelajo poslovni model ter se seznanijo z različnimi vidiki podjetništva. Na usposabljanju pa se vsakič znova tudi vzpostavijo novi poslovni stiki, sodelovanja in prijateljstva.

Glavni cilj projekta je ustanovitev novih podjetij, v okviru katerih bodo udeleženci podjetniškega usposabljanja realizirali svoje podjetniške ideje.

Vsi, ki si želijo uresničiti svojo podjetniško idejo, a vam primanjkuje znanja in podpore, da bi začeli svojo podjetniško pot, se lahko udeležijo  informativnega dneva projekta PONI Podravje, ki bo potekal 17. maja 2024 ob 10. uri preko MS Teams. Prijava za udeležbo na informativnem dnevu je možna na e-naslov: poni@rra-podravje.si.

Na obisku pri sedanji skupini projekta PONI Podravje

Kako pravzaprav vse skupaj poteka, česa se naučijo udeleženci projekta PONI Podravje, pa tudi, kaj delajo mentorji in mentorice v tem projektu, smo pogledali v skupini, ki je sedaj vključena v program. Povprašali smo tako mentorice kot tudi udeležence, da povedo, kaj se učijo, kako razvijajo svoje podjetniške ideje, katere pravzaprav so in kaj jim je pri tem pomembno.

Mentorica v projektu PONI Podravje Klavdija Gornik, ki vodi delavnico, kako se komunicira s potencialnimi in obstoječimi poslovnimi partnerji, strankami in drugimi, je poudarila, da sta komunikacija in javno nastopanje pomembni vrlini vsakega podjetnika. To pa lahko dosežejo le tako, da trenirajo. In prav to so počeli na delavnici, ki smo jo obiskali. “Komunikacija je zelo kompleksno področje, zdi se, da ga vsi obvladamo,” je dejala Gornikova in dodala, da je sestavljeno iz tako kompleksnih področij, ki jih moramo ozavestiti, trenirati. Zdijo se samoumevne, pa vendarle niso. Ujeli smo jih prav pri treniranju komunikacije v primeru, ko je treba dati povratno informacijo.

Nekaj udeležencev sedanje skupine, je povzelo, kakšno poslovno idejo razvijajo, kaj se učijo in zakaj priporočajo tudi drugim, da se prijavijo v projekt PONI Podravje.  To so Sergej Glažar s poslovno idejo Interaktivne vizualne vsebine, Klara Kulovec s poslovno idejo Ameba Kreativni studio in Ivana Plohl s poslovno idejo Kreativne vizualne komunikacije.

Pogoji za vključitev kandidatov v program PONI Podravje

Mentorica v projektu PONI Podravje Dijana Bestijanić je povzela pogoje za vključitev v projekt PONI Podravje. Izpostavila je, da je program namenjen tistim, ki še nimajo odprtega podjetja. V štirih mesecih izvajanja projekta pa naredijo poslovni načrt in vse, kar je potrebno za odprtje podjetja. Projekt se izvaja po vsej Sloveniji, tisti, ki so znotraj Podravske regije se obrnejo na RRA Podravje Maribor, ostali pa na agencije, ki so v njihovi regiji.

Sicer pa velja:
kandidat mora imeti poslovno idejo, ki jo namerava razvijati v okviru projekta;
kandidat mora imeti stalno ali začasni prebivališče v eni izmed občin podravske regije;
kandidat še ni bil vključen v katerekoli program podjetno v svet podjetništva;
kandidat mora imeti poravnane vse zapadle obveznosti do države;
kandidat mora imeti na dan vključitve v projekt izpolnjene vse pogoje za podpis pogodbe o zaposlitvi.

V okviru programa PONI Podravje izvajajo več usposabljanj

Zakaj je pomembno, da izvedejo različna usposabljanja z različnimi vsebinami, je povedala Gornikova.

Seznam usposabljanj pa je resnično poln: Osnove podjetništva, Oblikovanje in razvoj poslovnih idej, Poslovno modeliranje, Teambuilding s poudarkom na spoznavanju močnih in šibkih področij posameznika ter oblikovanja in krepitve ekip, Raziskava trga, Prodaja in trženje s poudarkom na digitalnem marketingu, Celostna grafična podoba, Priprava poslovnega načrta, Poslovne funkcije, Organizacija časa in uporaba spletnih pripomočkov za izboljšanje produktivnosti, Komuniciranje, javno nastopanje in pogajanja, Osnove računovodstva, davkov in finančnega dela poslovnega načrta, Postopki za ustanovitev podjetja, Zaposlovanje, obveznosti podjetnika in pravilniki v podjetju, Osnove gospodarskega prava, Informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT) ter uporaba spleta pri poslovanju podjetja, Viri financiranja za MSP (mikro, mala in srednja podjetja), Socialno podjetništvo kot družbeno odgovoren način razmišljanja podjetnikov, Načela DNSH (Do No Significant Harm) – kot npr. krožno gospodarstvo trajnostna, Uporaba surovin in energije, varstvo okolja, trajnostna mobilnost, S5 – strategije pametne specializacije, v povezavi z razvojnimi specializacijami regije, Varstvo enakih možnosti in človekovih pravic.

Stebri podjetniške podpore

V okviru sektorja za podjetništvo sicer skozi različne projekte nudijo podporo podjetjem v vseh fazah razvoja. V okviru SPOT točke SPOT svetovanje Podravje pomagajo potencialnim podjetnikom pri registraciji podjetja, prav tako pa jih podpirajo naprej v vseh fazah podjetniškega ciklusa s poglobljenim mentorskim svetovanjem.

Mrežni podjetniški inkubator Podravje (MPIP) mladim podjetjem, starim do pet let, nudi učinkovito podjetniško okolje s strokovno podporo v procesu razvoja, rasti in vzpostavljanju partnerstev na domači in mednarodni ravni, pomoč pri iskanju virov financiranja, brezplačne podjetniške delavnice in izobraževanja ter ugoden najem infrastrukture na več lokacijah celotne podravske regije.

Zelo pomemben je program Evropske podjetniške mreže, ki podjetjem in obrtnikom nudi podporo v obliki povezovanja, informiranja in svetovanja na področju iskanja tujih poslovnih partnerjev, organizacije poslovnih srečanj, javnih razpisov in programov EU ter nenazadnje pri koriščenju projektnih sredstev. Podjetjem prav tako pomagajo pri iskanju tujih investitorjev in promovirajo investicijske priložnosti na območju Podravja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.