22:23, sre, 28. Avg

FOTO in VIDEO: Danes so v Selnici ob Dravi odprli popolnoma nov vrtec, pri katerem so v celoti uporabili slovenski les





V Selnici ob Dravi so danes popoldan odprli prvi vrtec v Sloveniji grajen iz slovenskega lesa.

Slavnostnega odprtja prvega vrtca, pri katerem so uporabili slovenski les, so se udeležili državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eva Knez, županja občine Selnice ob Dravi Vlasta Krmelj in ravnateljica Osnovne šole Selnica ob Dravi Manja Kokalj.

Na odprtju so bili tudi zaposleni v vrtcu Kobanček, kot se ta vrtec imenuje, prav tako pa tudi otroci iz vrtca ter njihovi starši ter mnogi drugi. Potem, ko so otroci skupaj z zaposlenimi zapeli, je zbrane nagovorila ravnateljica OŠ Selnica ob Dravi, pod katero spada tudi vrtec Kobanček. Še eno pesem so zapeli zaposleni v vrtcu. Nato je sledil blagoslov vrtca.

Posebno nalogo pa so dobili še otroci iz vrtca. Ti so namreč simbolično zasadili drevesa na parkirišču pred vrtcem in jih še zalili, da se bodo dobro prijela.

Sledili so še pozdravni govori županje občine Selnica ob Dravi, državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport ter državne sekretarke na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eve Knez.

Nato pa je bil na vrsti še ogled sodobnega vrtca, ki nudi tako otrokom kot zaposlenim izredne možnosti za razne aktivnosti.

Vrtec so zgradili za igriščem osnovne šole v središču občine, razprostira se na nekaj več kot 3000 kvadratnih metrih bivalne površine. Ima deset oddelkov, športno igralnico, nekaj teras, prostore za strokovne sodelavce, razdelilno kuhinjo, upravne in gospodarske prostore ter ostale prostore za izvedbo vzgojno – izobraževalnega programa predšolskih otrok. Tik ob vrtcu je tudi parkirišče, na drugi strani tudi igrišča.

Investicija je vredna   4,4 milijona evrov brez DDV, skoraj šest milijonov pa velja z ureditvijo okolice. Občina Selnica ob Dravi je  za vrtec dobila nepovratna sredstva Eko sklada v višini 755.000 evrov, ministrstvi za gospodarstvo in za kmetijstvo sta prispevali  400.000 evrov. Preostanek je iz občinskega proračuna, je povedala županja občine Selnica ob Dravi Vlasta Krmelj, ki  je poudarila, da gre za izjemno velik projekt za to občino.

Z začetkom septembra imajo vpisanih 150 otrok v ta vrtec, zelo ponosni so, da imajo tudi telovadnico in gibalnico, pridobili pa so še več namenskih prostorov, je povedala ravnateljica OŠ Selnica ob Dravi Manja Kokalj. Poudarila je, da zdaj ne bodo več imeli prostorske stiske. Ponosna je tudi na otroke, ki so simbolično posadili drevesa in jih zalili.

Direktor podjetja Lumar Marko Lukić je izpostavil, da gre za prvi vrtec oz. javni objekt v Sloveniji, ki je grajen z inovativno in nagrajeno slovensko tehnologijo iQwood, brez lepil in kemikalij. Gradnjo so sicer izvedli skupaj s podjetjem GIC Gradnje.

Dve ministrstvi sta podprli gradnjo tega vrtca. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan je tako izpostavil, da je vrtec dober prikaz, “kaj zmore naša lesno predelovalna industrija na osnovi domače surovine. Vrtec je namreč v celoti plod slovenskega znanja in zgrajen iz slovenskega lesa, predstavlja pa pomemben korak k zmanjšanju ogljičnega odtisa in ustvarjanju prijetnega, zdravega okolja, predvsem za naše najmlajše. Projekt je tudi odličen primer uspešnega sodelovanja med različnimi resornimi ministrstvi”.

Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Eva Knez je dejala, da so v zadnjem desetletju v Sloveniji uspeli doseči, da se pri gradnji vse bolj upošteva les. Tega namreč vse bolj cenijo tako oblikovalci kot načrtovalci, prav tako tudi gradbeniki, proizvajalci in ne nazadnje tudi potrošniki.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.