17:00, pet, 29. Mar

FOTO in VIDEO: Do konca meseca odlična razstava risb in slik akademske slikarke Nuše Smolič v Sodnem stolpu





V Sodnem stolpu v Mariboru je do konca tega meseca razstava risb akademske slikarke Nuše Smolič. Z avtorico smo se pogovarjali o njenem delu in razstavi.

V začetku meseca oktobra, 7. 10., so v Sodnem stolpu v Mariboru s pomočjo podpornikov Narodnega doma in Lutkovnega gledališča Maribor odprli razstavo Nuše Smolič, mednarodno delujoče akademske slikarke iz Ljubljane, z naslovom Opuščanje vedenja.

Ob odprtju se je zasledila povezava med glasbeno, plesno in likovno umetnostjo. Nušine slike na platnu so tako v prostor Sodnega stolpa ponesle melodije izpod rok umetnice Patricije Roj, ki je poskrbela za prijetno vzdušje z različnimi etno-šamanskimi glasbili, za utelešene barve, njeno melodijo pa so v fizični svet skozi gib ponesli plesalci Plesne Izbe Maribor, katerih mentorica je Dalanda Diallo.

Odprtje razstave Nuše Smolič Opuščanje vedenja. Sodni stolp v Mariboru. Foto: Gregor Salobir. Objavljeno z dovoljenjem Nuše Smolič.

Razstavo je odprla z nagovorom Ksenija Repina, vodja nelutkovnega programa LGM, Nušino delo pa je s strani likovno-teoretske prakse predstavila preko intervjuja z umetnico magistrica umetnosti Slađana Matić Trstenjak.

Odprtje razstave Nuše Smolič Opuščanje vedenja. Sodni stolp v Mariboru. Foto: Tamara Kotnik. Objavljeno z dovoljenjem Nuše Smolič.

Razstavo si je mogoče ogledati do 31. 10. in je odprta vsak delavnik med 10. in 13. uro.
V sklopu predstavitve je zaslediti več kot 400 risb, upodobljenih z različnimi tehnikami, in 30 slik mešanih tehnik pod različno velikimi formati.

V Sodnem stolpu je razstavljenih več kot 400 risb in slik akademske slikarke Nuše Smolič. Foto: Gregor Salobir. Objavljeno z dovoljenjem Nuše Smolič.

Vsaka razstava bo drugačna

Slikarka postavlja na ogled svoje celoletno delo, kjer so ji bile risbe, ki jih je ustvarila v zaporedju vsakega dne posebej kot neke vrste osebni dnevnik, torej dnevnik občutij svojih dni celega leta in so tako služile kot podlaga in koncept za upodobljene slike na platnih. Projekt zastavljene razstave je tako večji kot le razstava, saj na ogled postavlja ne samo svoje delo celotnega leta, marveč ga veže na celo leto naprej s samostojnimi razstavami po različnih koncih Slovenije. In kot pravi slikarka, vsaka razstava bo drugačna. Tako je Opuščanje vedenja le uverturna na vse prihajajoče. Naslednja bo v v Ljubljani, z naslovom Resurrection/Vstajenje, 8. 11. 2022 in jo Nuša postavlja kot štiridnevni umetniški festival v predstavitvenem prostoru L56 v Litostroju, kjer se bodo odvijale razne umetniške delavnice izpod njenih rok, k sodelovanju pa povabi tudi kolege ustvarjalce, ki bodo soustvarjali umetniški festival za javnost. V decembru se razstava odvije v Dolenjskih Toplicah, v januarju na primorskih koncih itd.

Nuša Smolič med intervjujem v oddaji Report

Odpiramo prostor za tisto, česar ne vemo

S prvo od razstav z naslovom Opuščanje vedenja želi Nuša opozoriti, da z opuščanjem tistega, kar vemo, odpiramo prostor za tisto, česar ne vemo, predvsem pa za širino svojega pravega smerokaza. Tako želi izpodbijati načelo vedenja v pretvorbo načela čutenja in se skozi razmišljanje na vsakem koraku za pripravo vseh razstav posveča temu principu v celoti.  Že izbor prostora za predstavitev del je tu skladen z njeno idejo, saj želi razstavo predstaviti v neklasičnih galerijskih prostorih in izbira ambient, ki je v skladu s filozofijo tega koncepta. Tako z razstavo razbija normative, da je za predstavitev vedno potreben nek avtoritaren, tradicionalen aspekt v motivih in ostalih likovno-teoretskih zapisih. Motive tako črpa iz okolice, žive in nežive narave in jih prenaša skozi produkcijo svoje notranjosti v vidno polje na slikarsko platno.

Ustvarjalka, ki verjame, da je pravilno usmerjena energija pot do zadanega uspeha

Nuša je oseba, ki se je že kot otrok odločila, kaj bo počela v življenju, ne samo z dušnega vidika, temveč tudi kot poklic. Verjame, da je pravilno usmerjena energija pot do zadanega uspeha – pot do manifestacije. Vendar zgodba o uspehu zanjo ni v zmagi, temveč na poti in v vsem učenju vmes, vztrajanju, trdem delu, jasnosti, odgovornosti, poslušanju sebe in slišanju okolice. In če imaš sanje, se zanje boriš! Vse delo, ki ga opravlja, je njena strast, način življenja, saj se na ta način kreirajo in oblikujejo njene osebne kompetence in tako njen vsakdan postaja poln svojevrstnih izzivov in osebne rasti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.