21:40, ned, 23. Jun

FOTO in VIDEO: Državni sekretar Kosi v Hočah: v klasju ni semen, koruza poškodovana do 90 odstotkov, bodo aktivirali državni sistem za odpravljanje škode po toči?





Državni sekretar z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ervin Kosi si to popoldne ogleduje škodo na kmetijskih površinah v občini Hoče-Slivnica. Spremlja ga tudi direktorica Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor Irena Leonida Kropf. Opozorila ga je, da so ponekod poljščine uničene v taki meri, da si ne bodo mogle opomoči. In da bi morala letalska zaščite proti toči delovati prej.

Skupaj sta si ogledala kmetijo Vrecl, kjer so v nedavni petkovi toči – ta je trajala kar slabe pol ure – doživeli hud udarec. Škoda je vidna tako v vinogradu kot tudi na polju. Državni sekretar in direktorica KGZ Maribor sta nato pot nadaljevala še na kmetijo Lobnik, kjer so prav tako doživeli hude ure v petek popoldan.

Bo prihodnje leto prej podpisana pogodba o protitočni obrambi?

Državni sekretar Ervin Kosi je po ogledu prve kmetije v Hočah dejal, da bo verjetno sistem sklepanja pogodbe za protitočno obrambo naslednje leto hitrejši. Dejal je, da so morali letos tako kot prejšnja leta postopek javnega naročila dati na evropski portal in da “ker gre za mednarodni razpis, se takoj zavleče”.  Da pa zdaj je pogodba podpisana in da upa, da bo mariborsko letališče kmalu delovalo. V petkovem neurju je bilo namreč hudo prizadeto, o čemer smo tudi poročali.

Če škoda preseže minimum, se aktivira državni načrt za odpravo posledic škode

Glede na to, da so nekateri kmetje v petek doživeli hudo škodo na svojih pridelkih, si bodo nekatere rastline zelo težko opomogle. Pa lahko zdaj računajo na kakšno pomoč države? “Država že, kolikor se le da,  pomaga lahko s subvencioniranjem zavarovalnih premij in ukrepi skupne kmetijske politike, kjer so razni razpisi, tako da  – več kot to, ta trenutek ne morem reči, niti obljubiti, ker so to pač stvari, ko se mora sploh oceniti škodo,” odgovarja državni sekretar in izpostavlja: “Če preseže minimum, se aktivira državni načrt za odpravo posledic škode.” Pa si lahko kmetje torej kaj obetajo? “Ja, obetajo si lahko, če bo presežek, “pravi Kosi.

Kropf: “V klasih ni semen!”

Irena Leonida Kropf, direktorica KGZ Maribor, je izpostavila, da je petkova toča v dolini od Hoč do Slivnice in Radizela prizadela številne kemtijske površine oziroma pridelke, rastline, ki so bile večje, jih je bolj prizadela, tiste rastline, ki so bile manjše, pa nekoliko manj. “Ni pa samo poleganje kmetijskih pridelkov, kot vidimo pri pšenici, nekatere poljšice celo stojijo in je na videz neopazno videti, da je nanj delovala toča – in pa velika količina dežja – a v teh klasih ni več semen!” je dejala tako naši ekipi kot tudi opozorila državnega sekretarja na to. Poudarila je še, da je treba pri tistih rastlinah, ki so malo poškodovane, treba vzpostaviti boljšo kondicijo. “Potrebnih bo vedno več fitofarmacevtskih sredstev ali pa sredstev za krepitev rastlin, da si rastline opomorejo.”

Koruza poškodovana do 90 odstotkov

Po prvih ocenah pravi, da je koruza ponekod poškodovana do 90 odstotkov, ponekod manj, pri tem pa meni, da se bo koruza obrasla, a hektarski donosi zagotovo ne bodo takšni, kot si jih želijo oziroma kakršni bi bili, če toče ne bi bilo.  Težko bi se zdaj rastline na novo sejale ali sadile, pravi, da po nekaterih njivah lahko, a  dodatna težava je, da je na njivah še vedno velika količina vode. Kar pa pomeni, da ta voda dodatno otežuje delo na polju, torej tam nove setve zagotovo ne bo moglo biti.

Kropf: “Vsako leto se zgodba ponavlja”

“Vsako leto se zgodba ponavlja,” je še dejala direktorica KGZ Maribor in poudarila: “Neprestano opozarjamo, da bi letalska zaščita proti toči moral začeti delovati prej, da bi vse skupaj imeli že pripravljeno, že v maju, ampak zgodba se je letos tudi ponovila in letalo je bilo na letališču, ni letelo in ni delovalo, kot bi moralo.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.