06:16, tor, 30. Jul

FOTO in VIDEO: Grozljivi prizori s Krasa, poteka evakuacija vasi, tulijo sirene za splošno nevarnost





Na Krasu je trenutno aktivnih več kot 550 gasilcev iz vse Slovenije. 260 jih je razporejenih na požar Klariči pri Brestovici, ki je trenutno najbolj zahteven.

Požar že od jutra gasi osem helikopterjev. Domačini so povedali, da pri gašenju sodelujejo tudi gasilci iz Slovenije, ki so bili doslej na delu na odseku med Jamljami in Komarjami, kjer so zjutraj uspešno zaustavili širjenje požara v smeri ceste, ki vodi v Brestovico. V Jamljah so domačini našteli vsaj dvajset vozil slovenskih gasilcev.

Požar sprožile iskre?

V pomoč gasilcem sta zjutraj prileteli tudi dve letali Canadair. Kot je razvidno iz portala FlightRadar24.com, eno od letal kroži med Jadranskim morjem, kjer zajema vodo, in vasjo Sabliči, kjer vodo odmetava na požarišče. Drugo letalo ni več dejavno. Kar zadeva vzroke požara, se zdi najbolj verjetno, da so ogenj sprožile iskre, ki so nastale zaradi zaviranja vlaka. Močan veter, ki je takrat pihal nad Krasom, in suha vegetacija sta hitro podžgala prve plamene, dodaja Ansa.

Zaradi požara so na merilnih mestih v Novi gorici in Solkanu občasno zelo povišane vrednosti delcev v zraku, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso). Kot smo poročali že dopoldne so se na pomoč odpravili tudi številni štajerski gasilci.

Poteka tudi evakuacija, sporočajo iz Uprave za zaščito in reševanje RS: “Na območjih Sela na Krasu, Korita, Hudi Log, Brestovica pri Komnu in Klariči poteka evakuacija vasi.”

Požar se je na Krasu z italijanske razširil na slovensko stran. Ogrožene so štiri vasi, v katerih so se že oglasile sirene za alarm.  Zgorel je tudi velik bazen, iz katerega so helikopterji zajemali vodo. Aktivirane so vse sile za zaščito in reševanje na celotnem območju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.