18:34, čet, 25. Apr

FOTO IN VIDEO: Izredna zbirka starodobnih vozil v Framu





Joško Obrovnik iz Frama ima izredno zbirko starodobnih vozil. V njegovem muzeju so tako osebni avtomobili, avtobusi, traktorji, motorji in mopedi, tam pa se najde še veliko drugih, prav tako starodobnih predmetov.

Vrata muzeja, ki ga ureja skupaj z ženo, je odprl obiskovalcem odprtih vrat Središča za interpretacijo dediščine Fram Zaženi mlin, ki so si poleg drugih aktivnosti ogledali tudi to res dih jemajočo zbirko. Joško Obrovnik nam je ob ogledu zbirke starodobnikov povedal: “Moja slabost so stari avti. Bolj je star, rajši ga imam. Tako da v glavnem avti, avtobusi. Motorji malo manj, bolj pa avtobusi. To je moja slabost, moja zbirka.”

Zbirka starodobnih vozil pri Jošku Obrovniku
Zbirka starodobnih vozil pri Jošku Obrovniku

Povedal je, da v glavnem sestavljata in obnavljata vozila njegova žena in on. “Kupiva krš, kot rečemo po domače, in potem sestavljava. Celo življenje že to delam in zato se tudi mogoče vidi na kakem avtu, da je ogromno vloženega v njega,” je še dodal.

Zbirka starodobnih vozil pri Jošku Obrovniku
Zbirka starodobnih vozil pri Jošku Obrovniku

In kje najde starodobnike?

Ogromno kar preko interneta v zadnjih letih, ker pa je že leta v tem poslu, pozna tudi veliko ljudi s podobnim zanimanjem. Tako je povezan tudi z raznimi klubi ljubiteljev starodobnikov. Rezervne dele in tudi vozila pa najde kar preko interneta. V njegovi zbirki so tako različni modeli različnih znamk vozil. Pravi, da čisto vsak eksponat nosi svojo zgodovino in da namenoma nima samo ene znamke oziroma modelov. Zbira tisto, kar najde in mu je zanimivo.

Radio, pisalni stroj, džuboks … za vse najde prostor

Ob vseh vozilih pa ima se najde pri njemu tudi kak star radio, star šivalni stroj, tudi džuboks. Tako pravi: “Včasih se zgodi, da kdo najde star radio, me pokliče in vpraša, ali naj ga vržem proč. Sem rekel, daj ga meni, jaz ga še vedno lahko proč vržem. In potem ga obdržim. Večinoma vse obdržim.” In pravi, če bi imel še več prostora, bi imel še več, saj mi še več tudi ponujajo. Eni hočejo malenkost denarja, večina pa jih da zastonj.

Obiskovalci navdušeni nad zbirko in nad vloženim delom

Svoje mnenje pa je povedalo tudi nekaj obiskovalcev njegovega muzeja. Nekateri so bili tako navdušeni, da so ostali skoraj brez besed, a pohvalili so tako samo zbirko kot tudi ves trud, ki sta ga zakonca Obrovnik vložila v obnovo starodobnikov.

Obiskovalce je pravzaprav vodila do njegovega muzeja turistična vodnica Polona Račič, ki je ob dnevu odprtih vrat Središča za interpretacijo dediščine Fram popeljala obiskovalce tudi do Obrovnikovih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.