12:02, čet, 28. Mar

FOTO in VIDEO: Letalska nesreča na Letališču Edvarda Rusjana Maribor pokazala, kakšna je pripravljenost sil za zaščito, reševanje in pomoč





Danes, v soboto, 18. 3. 2023, je na območju Letališča Edvarda Rusjana in Univerzitetnega kliničnega centra Maribor potekala vaja regijskega pomena “Letalska nesreča na Letališču Edvarda Rusjana Maribor 2023”.

Vaja je potekala z namenom, da se preizkusi in izpopolni organiziranost, pripravljenost in usposobljenost sil za zaščito, reševanje in pomoč za ukrepanje ob letalski nesreči.

Vaja letalske nesreče, prevoz ponesrečencev. FOTO: UKC Maribor

Primož Osojnik, poveljnik Gasilske brigade Maribor, je ob koncu vaje povzel, da je šlo generalno gledano za vajo z večjim obsegom, ki terja tudi večjše število sodelujočih, večje število ponesrečencev. Poudaril je, da so morali gasilci ukrepati kot pri gašenju večjega požara. Gasilci redko sodelujejo pri takih intervencijah, bistveno pa je, da testirajo pripravljenost gasilskih enot in po njegovem mnenju tudi sodelovanje z ostalimi službami.

Smiljan Kramberger, vodja projekta, je dejal, da je današnja vaja pokazala, da sistem deluje, da pa bo treba nekaj stvari izboljšati, da pa je tudi za letališče taka vaja zelo pomembna. Pri tem pa ugotavlja, da morajo imeti zadostno število ljudi. In da mora komunikacija teči čim boljše.

Štefan Mali iz Nujne medicinske pomoči Maribor pa je izpostavil, je NMP pripravljena na množične nesreče, da pa so vedno možnosti za izboljšave. Pohvalil je korektno komunikacijo in sodelovanje z drugimi, s katerimi dejansko sodelujejo tudi v realnih nesrečah.

Anita Kovačič Čelofiga iz Policijske uprave Maribor pa je povzela, kaj dejansko je vloga policije ob nastanku take letalske nesreče, od obveščanja do zavarovanja kraja nesreče, omogočanja proste poti vsem reševalnim ekipam, obveščanja ljudi.

Del vaje se je izvajal tudi na območju UKC Maribor – prihod ‘poškodovancev’ z reševalnimi vozili in obravnava. V UKC Maribor je potekal sprejem oskrbovancev (in simulacija oskrbe s testom opreme), testiranje formiranja Bolnišnične poveljniške skupine (BPS) in provizorična reorganizacija delovanja, vključno s preizkušnjo delovanja drugih esencialnih služb s povečano obremenitvijo (Oddelek za radiologijo, Služba za korporativno varnost, oddelki/enote za intenzivno terapijo, operacijske dvorane, laboratoriji idr.).

Vaja letalske nesreče, prevoz ponesrečencev. FOTO: UKC Maribor

Janez Jencl iz UKC Maribor je dejal, da gre za zelo bogato izkušnjo, pri tem so testirali notranjo organizacijo in poveljniško skupino, ob tem pa tudi komunikacijo pri sprejemu takih pacientov, ki v realnem svetu poteka. Za njih vaja še ni zaključena, povzel je, kaj se še dogaja v UKC Maribor po tem, ko so paciente pripeljali na urgenco.

Vaja letalske nesreče, prevoz ponesrečencev. FOTO: UKC Maribor

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.