23:20, čet, 28. Mar

FOTO in VIDEO: Maribor je dobil Kulturno četrt Minoriti, s katero želi imeti novo središče kulturnega dogajanja





Nova Kulturna četrt Minoriti  povezuje že obnovljen minoritski samostan na Lentu, kjer je Lutkovno gledališče Maribor, skupaj z Vojašniškim trgom, Sodnim stolpom in objektom Tri babe. Njegovo uradno odprtje bo 5. novembra, preddogodek pa konec tega meseca.

Organizacijsko bo to celotno območje, ki ima kar pet prizorišč, del javnega zavoda Lutkovno gledališče Maribor (LGM). Ta sicer že upravlja lutkovno gledališče s svojo osnovno dejavnostjo in vsemi dvoranami, zraven pa še Sodni stolp, ki ga je dobilo v upravljanje pred kratkim, in zunanji avditorij.

Kulturna četrt Minoriti: Vojašniški trg

Že pred več kot desetimi leti so začeli obnavljati minoritski samostan, kamor so umestili lutkovno gledališče, nato je bila na vrsti Minoritska cerkev, ki je zdaj razstavišče. V zadnjem času pa so obnovili še Sodni stolp, Vojašniški trg in objekt Tri babe, kjer bo kmalu postal lutkovni muzej.

Sodni stolp na Lentu

Podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra pravi, da sami objekti pridobijo več z vsebino, ki se na njih oziroma v njih izvaja. Obenem pa, da je Kulturna četrt Minoriti zdaj povezana še z že obstoječimi kulturnimi in turističnimi objekti na Lentu in v okolici.

Organizatorka kulturnih vsebin v novi Kulturni četrti Minoriti je Ksenija Repina. Ta je napovedala mesec Kulturne četrti Minoriti, ki ga bodo izvedli že novembra. Ne želijo namreč samo imeti nek festival, ampak pokazati , da se v teh prostorih strne več producentov, več dogodkov, hkrati pa prinašajo v četrt tudi nove vsebine.  Preddogodek se bo zgodil že v petek, 28. 10., s koncertom.  Nato pa bo 5. 11. še prvi dan meseca Kulturne četrti Minoriti, ko se bo čez dan zvrstilo več dogodkov.

V objektu Tri babe, kjer je zdaj info točka, kmalu pa bo lutkovni muzej, nameravajo narediti tudi gostinski lokal, ki pa mora biti po besedah podžupanje Iskre v sozvočju s programom, vsebino. Tako da ne bo šlo samo za ponujanje pijače, ampak tudi vsebine.

Sama prenova  Vojašniškega trga s Sodnim stolpom, nekdanjo hladilnico, kjer je Muzej najstarejše trte, je stal 6,8 milijona evrov.  4,8 milijona je pokritih z evropskimi sredstvi.

Kulturna četrt Minoriti: Vojašniški trg
Kulturna četrt Minoriti: Vhod na prizorišče zunanjega avditorija med LGM in Sodnim stolpom

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.