06:21, sob, 6. Jul

FOTO in VIDEO: Mariborski raper Emkej na Piše se leto: “Festival Lent je moj festival, tu sem odrastel …”





Sinoči se je na Glavnem odru Festivala Lent odvil koncert Piše se leto. Na odru so bili Lepold I. in Drügi, Emkej in Tekochee Kru ter ukrajinska raperka Alyona Alyona.

Prvi so zasedli oder Leopold I. in Drügi. Michael Leopold, ki je pel in predvsem repal, na klaviaturah je bil Žan Hauptman, s kitaro Filip Vadnu, na basu Vid Turica, za bobni pa Žiga Smrdel. Leopold I. se je držal svoje rdeče niti pesmi o malemu človeku, razkrival je tisto, kar se vidi za slikami popolnih, pri tem pa so fantje iz skupine odlično odigrali svoj del.

Leopold I. in Drügi na Glavnem odru Festivala Lent med Piše se leto 2023

Skupina Tekochee Kru je ponovno pokazala svoje znanje in svojo energijo, ki ji ne manjka, čeprav so na sceni že 20 let. Medtem ko so Emkej, Mito, Sniki, Luga, Šuljo, Staš in Gersh repali na odru, je za vizualizacijo skrbela Stella Ivšek. Emkej, Mito in Šuljo so sicer v vseh teh letih razvili samostojne projekte in kariere, a tokrat so skupaj z drugimi prehodili Glavni oder po dolgem in počez, vmes pa repali, repali, repali, ne da bi se utrudili.

Skupaj z Alyono Savranenko, Ukrajinko, ki repa v svojem jeziku in je mednarodna zvezda, je bila na odru spremljevalna pevka Dayna Kulbida, v vlogi DJ pa Mykola Makieiev. Alyona je sicer prejela veliko mednarodnih nagrad po izboru občinstva, nagrad za obetavno mlado glasbenico in še kaj. Velja za hip hop zvezdnico, ki je zaslovela leta 2018. Nastopa po vsej Sloveniji.

Trg Leona Štuklja se je med koncertom Piše se leto 2023 hitro napolnil

Da se glasbeniki med seboj podpirajo, je bilo opazno že med nastopom Leopolda I. in Drügih, ko so Tekoche Kru skupaj z Emkej bili med občinstom ter spremljali, kaj se na odru dogaja. Emkej je muval, šel direktno pod oder, navdušeno gledal nastop in nato pravočasno odšel nazaj v zaodrje, da bi lahko stopil na oder, ko je prišel njegov čas. Potem pa so prvi spremljali druge.

Podpirajo in spodbujajo drug drugega

Sicer pa je Emkej še pred samim začetkom koncerta Piše se leto 2023 povedal, kaj mu pomeni Festival Lent: “Festival Lent je moj festival, tu sem odrastel. Naučil sem se milijon stvari, kako moram postopati v tem biznisu.” Pa tudi, da je hvaležen vsem organizatorjem. In če je Leopold I. poskrbel, da je repal v svojem narečju, kot ga govorijo v Gornji Radgoni, je Emkej seveda poskrbel za mariborščino. Pa se počuti, kot da je ambasador narečja? Emkej pravi, da so na nek način ambasadorji svojih narečjih. Mimogrede je še povedal, da tisti, ki niso iz Maribora, velikokrat pravijo, da je prav beseda “čuj” značilna za Mariborčane, a sam tega ne opaža. “To je bilo redki izraz. To je trojanski konj za vse tiste, ki hočejo govoriti štajersko.”

Leopold I. prihaja iz Gornje Radgone, ki jo sicer geografsko uvrščajo v Prlekijo, narečno pa je malce drugače, sploh zaradi tega, ker se nekateri prebivalci nimajo za Prleke, je poudaril, da se na odru ne bodo zaradi tega, ker so eni Prleki, drugi pa Štajerci, spopadli, niti izzivali. “Spopadli se bomo potem za šankom,” se je zasmejal in dodal, da lahko publika pričakuje “ful dober žur”. In tudi sam izkazal veselje nad tem, da so na istem odru skupine, ki se med seboj poznajo: “Tekochee Kru bodo na odru po sto letih, tudi sam se veselim tega, seveda pa bomo tudi mi pihnili, tak kot ga vedno pihnemo na odru. Moj bend je res vrhunski in se veselim špila.”

In če je še nekaj minut do špila bilo videti na pol prazen Trg Leona Štuklja, se je še pred začetkom nenadoma napolnil, nato pa je publika zavzela tudi prostor tik pod odrom. In Piše se leto 2023 se je lahko začelo v vsej svoji veličini in postreglo tako z udarnimi, aktualnimi, kritičnimi, zabavnimi in drugimi vsebinami pesmi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.