10:51, čet, 25. Apr

FOTO in VIDEO: Ministrica za digitalno preobrazbo kot prostovoljka na delavnicah za starejše v okviru projekta Mobilni heroji v Rušah





Včeraj je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh pozdravila in kot prostovoljka izobraževala udeležence delavnic za pridobitev in razvoj digitalnih kompetenc starejših.

Projekt z imenom Mobilni heroji, ki ga Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo izvaja v sodelovanju s socialnim podjetjem Simbioza Genesis, se je včeraj namreč ustavil v Rušah.

Vozilo Simbioze je opremljeno za mobilne delavnice digitalizacije

Starejši prebivalci, predvsem v starosti nad 65 let, so skupina z nižjimi digitalnimi kompetencami. K temu močno prispeva tudi oddaljenost od urbanih središč. Zato se je Služba vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo odločila podpreti projekt, ki bi usposabljanja na področju digitalnih kompetenc pripeljal bliže tem ranljivim skupinam in ga poimenovala Mobilni heroji. Partnerja je Služba našla v socialnem podjetju Simbioza Genesis, ki ima že dolgoletno tradicijo pri izobraževanjih in usposabljanjih starejše populacije. Mobilna enota potuje po manjših slovenskih krajih in tako delavnice pripelje k zainteresiranim starejšim v njihovo okolje. Ti lahko tako krepijo svoje osnovne digitalne kompetence za varno in samostojno uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Uporaba teh tehnologij starejšim omogoča bolj kakovostno življenje in tudi večjo neodvisnost, boljšo informiranost, dostop do različnih vsebin in inovativnih storitev, predvsem pa jim prinaša večjo vključenost v družbo z zmanjševanjem socialne izključenosti in njihovo aktivno udeležbo.

Zainteresirani starejši se v okviru projekta Mobilni heroji lahko udeležijo dveh osnovnih delavnic in štirih naprednih, ki se na posameznih lokacijah prilagodijo glede na predhodno znanje udeležencev. Zajemajo usposabljanja in krepitev osnovnih digitalnih kompetenc za varno in samostojno uporabo informacijsko komunikacijskih tehnologij, individualno podporo na terenu pri uporabi digitalnih orodij, ozaveščanje o digitalnih tehnologijah in varni rabi spletni orodij ter podporo pri reševanju izzivov, povezanih z uporabo informacijsko komunikacijskih tehnologij. Udeležencem, ki nimajo lastne opreme, so v okviru delavnic projekta Mobilni heroji na voljo pametni telefoni in tablični računalniki.

Delavnica v Rušah je bila dobro obiskana.

Skupina prostovoljk poskrbela za individualno vodenje posameznikov na sicer skupni delavnici

Klavdija Podlesnik, sicer profesorica biologije in kemije ter mentorica prostovoljne medgeneracijske dejavnosti  na Gimnaziji in srednji šoli za kemijo in farmacijo Ruše, vodi prostovoljke, ki so bile tudi včeraj na delavnicah in pomagale starejšim pri usvajanju digitalnega znanja. Poudarila je, da je pomembno, da se generacije srečujejo in izmenjujejo znanje, predvsem pa, da mlajši učijo starejše digitalna znanja. Ob tem pa tudi, da prinašajo drug drugemu vrednote iz svojega okolja, od topline in dobrosrčnosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.