15:46, pet, 19. Apr

FOTO in VIDEO: Množica pohodnikov na Trikotni jasi pričakala sončni vzhod





Na današanji, poletni solsticij, ko je najdaljši dan leta na severni polobli, se je množica pohodnikov odpravila z vznožja Mariborskega Pohorja do Trikotne jase, kjer je pričakala ob 5.04 sončni vzhod.

Sončev obrat ali solsticij velja za enega od dnevov moči, ko naj bi bile po starih izročilih meje med svetovi najtanjše. Pretakala naj bi se tudi posebna energija. In to posebno, pozitivno energijo je bilo danes možno čutiti na Mariborskem Pohorju, kamor so trumoma prihajali ljudje.

Sonce se je pokazalo med oblaki in se hitro dvignilo na nebo.

Ne samo Mariborčani. Med vsemi je bila tako tudi skupina Prekmurk, ki so se za to doživetje pripeljale uro vožnje s Prekmurja. Druga skupina je praznovala rojstni dan ene od pohodnic, ki so jo zjutraj presenetili in odpeljali praznovati rojstni dan na Pohorje, kjer je doživela enega najlepših trenutkov, ogled sončnega vzhoda.

Kljub zgodnji uri so prišli ljudje na Trikotno jaso prebujeni in dobre volje.

Iztok Tomšič iz Koče Trikotna jasa, ki je organiziral ogled letošnjega sončnega vzhoda, si je to noč nekaj do polnoči oddahnil, ko je videl, da neurja in dež ponehujejo, in upal, da se bo sonce zjutraj pokazalo.

In čeprav je bilo nekaj minut do pete zjutraj nebo nad Mariborom oblačno, se je sonce štiri minute po peti uri vendarle pokazalo in se počasi, a vztrajno dvignilo na nebo. Ljudje pa so navdušeno zaploskali. Tomšič in njegova ekipa so poskrbeli še za glasbeno spremljavo sonca.

Pohodniki so bili navdušeni tako nad soncem kot tudi organizacijo in dobro družbo. Nekateri so prišli celo iz Prekmurja, drugi so praznovali rojstni dan.

Martina Rauter, ki je organizirala “Ti samo pridi … po sončni vzhod” v prejšnjih letih, je bila seveda tudi letos zraven.

Sama organizacija letošnjega poletnega solsticija se je letos začela spontano.

Vsekakor so obiskovalci Pohorja v zgodnjih jutranjih urah doživeli tako lep vzpon, predvsem pa sonce, ki jih je nagradilo za njihov trud. Organizatorji pa obljubljajo, da se naslednje leto spet vidijo ob poletnem solsticiju oziroma sončnem vzhodu.

Martina Rauter z družbo
Tudi potem, ko je bil že dan, so ljudje ostali na Pohorju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.