10:50, čet, 18. Apr

FOTO in VIDEO: Na Pohorski tržnici danes več o žganjekuhi, medenemu žganju, medu in tudi kozmetiki iz čebeljega strupa in medu





Da Mihael Cesar hodi po stopnjah svojega očeta Marka Cesarja iz Čebelarstva Cesar, ni dvoma. Fantič nam je namreč danes sledil po Pohorski tržnici, kjer sta Čebelarstvo Pregl in Čebelarstvo Cesar združila moči. Fantič nam je povedal, kaj dela pri čebelnjaku in tudi kateri med je njemu najboljši. Obe ekipi čebelarjev pa sta nam predstavili še žganjekuho, pridelavo medu in tudi medeno kozmetiko.

A poglejmo najprej malega nadebudnega Mihaela, kaj nam je zaupal o čebelah in zakaj ima rad med.

Miran Pregl nam je tako predstavil žganjekuho, na tržnici imajo namreč velik kotel za kuhanje žganja, v katerem pripravljajo medeno žganje. V sodobnem kotlu z dvojnim dnom je žganje omgočeno samo enkrat, torej da z enim kuhanjem dobijo destilat, ki je že kasneje v obdelavi že užiten, nam je povedal. Iz domačega medenega žganja se tokrat pripravlja medeno žganje. Pregl pa zatrjuje, da ima to žganje tudi dobre učinke. Zaupal pa nam je še, da imajo na stojnici več vrst meda in da izhajajo pri pridelavi iz pohorske tradicije, z različnimi aktivnostmi čez leto.

Miran Pregl pri kotlu za žganjekuho
Predstavitev žganjekuhe na Pohorski tržnici

Da so se lotili celotne predstavitve v okviru projekta Barve in vonji Pohorja, pa nam je povedal Marko Cesar in poudaril, da so slovenski čebelarji znani po pridelavi kakovostnega medu. Radi pa dodajo tudi razne dodatke od borovnic pa vse do čilija. Tako je Cesar zaupal tudi, da je takšen emd tudi cenjen v visoki kulinariki.

Medeni dan na Pohorski tržnici

Izvedeli pa smo tudi, da je vse bolj uporabna tudi kozmetika, v kateri je čebelji strup in tudi med. Benjamin Pregl je tako povedal, da so najprej v kozmetične izdelke, razne kreme dodali čebelji strup. Ta namreč zavira staranje in pomaga pri odpravi aken.

Kozmetika iz čebeljega strupa in drugih sestavin

Na Pohorski tržnici so na medenem dnevu imeli tudi ustvarjalne likovne delavnice, na katerih so otroci izdelovali čebele.

Pohorska tržnica: likovna delavnica na Medenem dnevu

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.