18:30, sob, 29. Jun

FOTO in VIDEO: Na Ptuju se je po dveh letih začelo pravo, že 63. Kurentovanje





V ptujskem mestnem središču se je dopoldne s predajo oblasti županje Nuške Gajšek karnevalskemu princu Hinku Šoštariču, vitezu Hinku Sodinskemu, in etnografsko povorko uradno začelo že 63. Kurentovanje.


Najstarejše slovensko mesto bo tako v naslednjih desetih dneh, vse do pepelnične srede, spet osrednje pustno mesto v Sloveniji.

Na etnografski povorki so svoje obredje prikazali avtohtoni pustni liki s ptujskega območja, pa tudi iz Slovenije in tujine. Letos se je etnografske povorke udeležilo kar 1800 nastopajočih iz petih držav, in sicer Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Italije in Slovenije.

Predstavilo se je 73 skupin iz najrazličnejših društev, varuhov etnografske dediščine.

Letošnji festival bo po dveh letih virtualnih dogajanj znova potekal v vsem svojem obsegu. Na pustno nedeljo, 19. februarja, bo Ptuj v sklopu Karnevalfesta upravičil sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bo nastopilo okoli 2500 pustnih mask iz Slovenije in tujine.

Na vseh prireditvah javnega pomena organizatorji pričakujejo približno 4000 udeležencev iz desetih držav, kar Kurentovanje uvršča med največje prikaze pustne dediščine v Sloveniji in Evropi. Letošnje Kurentovanje se bo tradicionalno zaključilo s pokopom pusta na pustni torek.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.