08:13, tor, 16. Apr

FOTO in VIDEO: Na Sveti Ani in v Dupleku bosta zrasli enoti Doma Danice Vogrinec





Danes se je v Dupleku odvil podpis sporazumov o izgradnji infrastrukture za institucionalno varstvo starejših/namestitvenih zmogljivosti za institucionalno varstvo starejših na območju občine Duplek. Pred tem se je podpis odvil tudi na Sveti Ani.

Minister Janez Cigler Kralj je dejal: “Bili smo presunjeni, kako zapostavljeni so bili domovi za starejše in ostali socialnovarstveni zavodi.” Zadevo so uredili na treh ravneh, ključna zaveza je bila 15 let čakajoči zakon o dolgotrajni oskrbi, drugi temelj je bil takojšen pristop k pogajanju za višje plače, tretji temelj pa so obsežna vlaganja v infrastrukturo. “Imamo skoraj nič investicij v zadnjem desetletju,  danes pa odprtih 125 gradbišč po vsej Sloveniji. Gremo v vse konce.”

V Dupleku bo zrasel nov dom za 60 stanovalcev, ocenjena investicija je na 6 milijonov evrov

Na Sveti Ani bo 35 namestitev. “Tudi tam bo omogočeno medgeneracijsko srečevanje, ker si dejansko to na svojo starost želimo. Je pa projekt ocenjen na dobre štiri milijone evrov. Če zaokrožim, oba projekta, ki jih odpiramo z Domom Danice Vogrinec imamo velik investicijski ciklus, ki smo ga začeli predvsem z mislimo, da bodo naše babice in dedki imeli lepo, primerno stanovanje na svojo starost.”

Župan občine Duplek, Mitja Horvat je ob tem povedal: “Gre za praznik, ta dolgoletna želja in nameni, da do enote v občini pridemo, so obrodili tisto najvažnejše, da dobimo financerja. Vesel sem, da smo vztrajali, kar nekaj je bilo naporov, dokumentacije, ne nazadnje tudi zadnji korak, ki smo ga naredili v lanskem letu, ko smo začutili, da je pravi trenutek, da občina kupi zemljišče, pridobi gradbeno dovoljenje, to je vstopnica, da lahko kandidiraš za investicijo.”

Direktor Doma Danice Vogrinec Maribor, Marko Slavič pa je dejal: “Pomembno je, da vzpostavljamo točko, ki bo žarišče medgeneracijskih konceptov, skupnostnih oblik skrbi za starejše.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.