05:57, pet, 29. Mar

FOTO in VIDEO: Na Trgu Leona Štuklja danes najdete pisane nogavice, svetlomodre balone, varovanci in zaposleni Centra Gustava Šiliha pa vam bodo povedali več o sebi





Današnji dan, 21. marec, je svetovni dan Downovega sindroma. Varovanci Centra Gustava Šiliha Maribor so se prav na ta dan odpravili v večji mariborski trgovski center in na Trg svobode, kjer so ob svoji stojnici risali po tleh različne nogavice, nosili svetlomodre balone.

Zaposleni v Centru Gustava Šiliha pa so bili z njimi in mimoidočim predstavili delo v centru, ob tem pa tudi aktualno temo letošnjega svetovnega dne. Ta se namreč glasi “Z nami, ne za nas”

Vodja projekta na šoli Sara Dravčbaher je bila z varovanci na Trgu Leona Štuklja in tudi nam predstavila več o Downovem sindromu in današnjemu dnevu. Namreč datum ni naključno izbran. Poudarila je, da je letošnja tema izbrana z namenom poudarjanja inkluzivnega izobraževanja, pri katerem so otroci z Downovim sindromom vključeni ob dodatni podpori, ki jo potrebujejo. S tem namreč lahko pridejo do izobrazbe. Poudarila je še, da je treba še razmisliti, kako jim omogočiti kakovostno bivanje.

Do sedaj namreč v Sloveniji velja, da so otroci bili vključeni v posebne osnovne šole ali v posebni program, ker je pri njih prisotna motnja v razvoju, ki pa je lahko lažja ali zmerna. Dravčbaherjeva še pravi, da je na tak način zelo dobro poskrbljeno za njih, a ne za vse. Saj so med njimi velike razlike. Tako meni, da bi bilo treba razmisliti o določenih oblikah poklicnega usposabljanja in vključevanja v življenje. Kako so vključeni v varstvenodelovne centre, kako se usposabljajo in kaj bi pravzaprav še lahko naredili zanje, pa v posnetku:

Danes vse do 17. ure bodo v Europarku in na Trgu Leona Štuklja predstavljajo svoje dejavnosti v centru, hkrati pa se pogovarjajo z mimoidočimi, se sprehajajo z varovanci, skupaj tudi rišejo in slikajo pisane nogavice, ki so eden od simbolov današnjega dne. Tudi svetlomodre balone imajo.

Ena od učenk Nina Štumperger nam je povzela, kaj počnejo v šoli in tudi kaj delajo danes na TRgu leona Štuklja ter po mestu. Posebej je pohvalila svoje prijatelje iz šole in učiteljice.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.