17:17, tor, 17. Sep

FOTO in VIDEO: Na županjinem sprejemu za starejše v Kungoti smo izvedeli tudi recept za aktivno življenje





Danes so se v dvorani v Zgornji Kungoti zbrali starostniki, starejši od 65 let, na županjinem sprejemu. Tega naredijo vsako leto, letos kar mesec prej, ter se podružijo, pogledajo družabni, kulturni program. Tokrat tudi nekaj nasvetov za udeležbo v prometu, tako da so združili prijetno s koristnim. Med starejšimi pa so tudi taki, ki so povedali, kaj mora človek delati, da ima dovolj energije.

Med starejšimi, ki so bili danes na županjinem druženju, je precej aktivna Marija Karnelutti. Ta je povedala, da se radi družijo, da starejši tudi kolesarijo, plešejo. Vesela je, da jih je županja povabila. Prav na takih srečanjih opazi tudi take, ki bolj redko pridejo. Nekateri zaradi onemoglosti ali pa, ker nimajo prevoza, ne prihajajo na druženja. Takšni, kot je ona, ki je res aktivna, pa radi pridejo. Pa ima za tiste, ki bi radi prišli, a ne morejo, kak recept? Seveda ima. naj se gibljejo. Sama ima psička in gre vsak dan z njim na sprehod. Pa še na vrtu dela. In vse to ji daje energijo tudi za druženje.

Županja občine Kungota Tamara Šnofl je povzela, da so želeli pripraviti druženje na prostem, a zaradi slabega vremena so se odločili za dvorano. Starostnikom, ki so sprejeli povabilo – tega so objavili v občinskem glasniku -, so pripravili kulturni program, v okviru katerega so nastopili tudi otroci iz osnovne šole. Med drugim so se seveda tudi pogovarjali, izmenjali nekaj idej, mnenj. Županja verjame, da so se starostniki tako kot ona sama veselili skupnega druženja.  Izpostavila je še, da je občina Kungota po starostni strukturi nekje na sredini, tako da ni ne med najmlajšimi in ne med najstarejšimi občinami. Vsi občani, ki so starejši od 65 let, niso prišli na srečanje.  Prišli so tisti, ki so se odzvali na vabilo. Povprečno jih vsako leto pride nekaj čez sto. Običajno gre za take, ki se tudi sicer družijo in obiskujejo razne prireditve.

Izredno pomembno je, da se starejši družijo. Zagotovo je županjin sprejem ena takih priložnosti, ko to lahko naredijo. Ne samo, da poklepetajo med sabo, ampak tudi z županjo in drugimi. Jurij Rifl, predsednik Društva upokojencev Zgornja Kungota, je povedal, da vsem veliko poemni, da se srečajo. Tokrat so se lahko prijavili vsi, saj je vsako gospodinjstvo dobili občinski glasnik, v katerem je bila objavljena prijavnica.

Marija Koren, tajnica Društva upokojencev Spodnja Kungota, pa je poudarila, da se njihovi člani in članice res veliko družijo, še več, odkar imajo novo dvorano v Spodnji Kungoti. V kratkem bodo organizirali tudi plesne vaje, tako da bodo, kot je sama rekla, “omike plesale”, pa tudi dedki. Sprejem, kakršnega je naredila županja, pa jim veliko pomeni, zato se ji tudi zahvaljuje. Prav tako tudi, da z občine financirajo program Starejši za starejše.

Po nastopu otroškega pevskega zbora in mladih harmonikarjev je podelil nekaj nasvetov za boljšo udeležbo v prometu Peter Breznik, direktor podjetja Primotehna Maribor, ki se ukvarja s prometom in prometno varnostjo. Sam je sicer doma iz Spodnje Kungote. Sam meni, da je zelo pomembno, da tudi starejši obnavljajo teoretično znanje cestnoprometne varnosti, tako zaradi tega, da bi lahko bili zgled mlajšim, kot tudi, da obnavljajo znanje in usvojijo novosti.

Še nekaj fotoutrinkov z druženja:

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.