21:42, čet, 25. Apr

FOTO in VIDEO: Nagrajene jedi študentov VSGT Maribor: pica, rižota in filana paprika, obrnjena na glavo. Tudi v drugih disciplinah segajo po priznanjih





Na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor so predstavili študente, ki so v lanskem letu na mednarodnih in slovenskih tekmovanjih dosegli odlične rezultate. Pohvalijo pa se lahko tudi s šolsko Restavracijo Sedem, ki se je zaradi svoje kakovosti znašla v Michelinovem vodniku s svojim krožnikom.

Med študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor je Tristan Romih, ki je evropski prvak v strežnih veščinah, ki je bil na tekmovanju zelo presenečen, da je dosegel najvišji naziv, a pravi, da je res neverjetno.

Tristan Romih, študent VSGT Maribor

Udeležil se je sicer mednarodnega tekmovanja v različnih disciplinah v Talinu v Estoniji. Ne gre samo za strežbo, ampak tudi za pripravo jedi pred gostom. Tako so na tekmovanju vsi tekmovalci dobili nazadnje zahtevno nalogo – razkoščičenje piščanca. Povedal nam je, da se je potrudil, čeprav pred tem ravno tega ni veliko vadil. A ni obupal in v skupnem številu točk dosegel najvišje mesto.

Ana Zevnik je tekmovala na državnem tekmovanju v različnih disciplinah v Postojni, kjer je tekmovala v pripravi jedi po naročilu in dosegla bronasto medaljo in srebrno priznanje. Udeležila se je tudi tekmovanja Tuševa zvezdna kuhinja, kjer je dosegla srebrno medaljo in srebrno priznanje.

Predjed

V sklopu 6. tedna italijanske kulinarike, pa se je udeležila tudi kulinaričnega tekmovanja za študente višjih strokovnih šol. Za tekmovanje je pripravila pico, a to na povsem drugačen način. Končna naloga pa je bila Skrivnostna škatla za rižoto. In ni naredila rižote, kot smo je vajeni v Sloveniji, ampak takšno, kot mora biti narejena po pravilih italijanske kulinarike. Z njo je na koncu dosegla odlično drugo mesto in nam zaključila razlaganje: “Rižota je pa vseeno rižota!”

Med vsemi študenti, ki so bili uspešni na različnih tekmovanjih, pa je tudi Gaj Herman, ki se je udeležil treh tekmovanj. Tako se lahko pohvali, da je bil na tekmovanju AEHT v različnih disciplinah v Talinu. kjer je za restavracijsko postrežbo dobil zlato medaljo. Skupaj z ekipo drugih je bil tudi na online tekmovanju v predstavitvi najbolj inovativne ideje, ki bo povezala integralni turistični produkt z naravnimi, gastronomskimi in kulturnimi biseri posamezne destinacije. V ekipi sta bila še Lana Štrman in Martin Tome. Skupaj z Luko Jasnžekovičem in Martino Kovačič pa se je udeležil tudi državnega tekmovanja Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije, kjer so držali naslovne teme Socializem skozi želodec in naredili “filano papriko obrnjeno na glavo”. Povedal nam je, kaj to pomeni.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.