17:56, pon, 22. Jul

FOTO in VIDEO: Nova skrita preiskava prašičereje dokumentira realnost slovenskih svinj v kletkah





Društvo AETP v okviru kampanje “Slovenija proti kletkam” začenja z objavljanjem posnetkov iz skritih preiskav, ki prikazujejo standardne živinorejske prakse v Sloveniji.

FOTO: Društvo AETP

Danes objavljen posnetek prikazuje uporabo in ukleščanje svinj v prasiliščih. “Prasilišče je del hleva, kamor rejci naselijo svinje 3-5 dni pred pričakovano prasitvijo (t. j. porodom) in kjer ostanejo 28 dni po porodu. V Sloveniji prevladujejo prasilišča, kjer so svinje ukleščene v košare oziroma kletke,”  so zapisali.

Posnetki so nastali letos, 2024, v slovenskih rejah. Cilj tega dela kampanje je v približevanju individualnih živali in njihovih stisk, ki jih doživljajo omejene v kletkah. Praksa ukleščanja je svinjam zelo škodljiva in jo je treba prepovedati na zakonodajni ravni, rejcem pa omogočiti pomoč pri prehodu na alternativne in živalim manj škodljive načine reje, so pojasnili.

FOTO: Društvo AETP

Na posnetku je vidno, da so kletke le malo večje od teles svinj, ki se ukleščene ne morejo obrniti, premikati ali skrbeti za svoje pujske. “V kletki nimajo ločenega prostora za počivanje, iztrebljanje in uriniranje, kar pomeni, da vso potrebo opravijo na mestu, kjer ležijo. Razvidno je, da imajo svinje težave pri uleganju in tudi pri počivanju, saj je telo svinje v ležečem položaju popolnoma v stiku s prečkami z obeh strani. Nekatere kletke imajo prečke tudi na vrhu košare, ki preprečujejo svinji, da bi se povzpela.”

FOTO: Društvo AETP

V nadaljevanju še: “Tla so trda in siromašna, brez slame ali drugega zaposlitvenega materiala. Na enem delu so betonska, na drugi polovici pa rešetkasta, kar povzroča svinjam neudobje pri ležanju in poveča tveganje za nastanek poškodb. Vidni so mrtvi pujski in pujski, ki umirajo. Svinja je omejena pri vzpostavljanju stika s pujski. Vidne so tudi različne rane na svinjah: lezije na nogah, zabrazgotinjen ulkus in raztrganina vulve.”

Kampanja “Slovenija proti kletkam” se zavzema za opustitev praks reje v kletkah, ki živalim škodijo in povzročajo trpljenje. Državljani in državljanke lahko izkažejo podporo prepovedi kletk s podpisom pobude na spletni strani https://slovenijaprotikletkam.si.

Zgodbe iz kletk – Prasilišče from AETP on Vimeo.

Druge novice

Comments

  • Slavko2

    3 junija, 2024

    Barbarska praksa! Dajmo raje politike v kletke

    Replay
  • Slavko 2

    3 junija, 2024

    Replay
  • Linn Lindberg

    3 junija, 2024

    bolano… že skrajen čas, da se to prepove, sploh nisem vedla, da se to dogaja pri nas :O

    Replay
  • Mali jezek

    3 junija, 2024

    Ogabnezi, bolniki, da vas ni sram!!! Vsi,ki to podpirate vede ali nevede si zasluzite enako fuj

    Replay
  • Darko

    3 junija, 2024

    O ljubi bog!!! Pa kaj si ti ja nor čuj

    Replay
  • Marica Ketiš

    3 junija, 2024

    Katastrofa, da so takšne prakse še vedno dovoljene v tem času in prostoru. Sem podpisala, seveda.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.