10:42, tor, 23. Apr

FOTO in VIDEO: Ob osamosvojitvi države zasadili lipo, potem so zaradi groženj morali zapustiti dom





Družina Sternad iz Spodnje Kungote je pred 30 leti, dva dneva pred osamosvojitvijo Slovenije, skupaj s prijatelji posadila lipo. Oče in sin sta z nami spregovorila o tem, kako pogumno dejanje je bilo to, očeta so namreč zaradi tega skoraj zaprli. Točno na obletnico pa sta z županjo Kungote odkrila spominsko, častno obeležje tik ob lipi.

Prva samostojna lipa v Sloveniji je v Spodnji Kungoti. Posadili so jo na domačiji Sternad 23. 6.

Dva dni pred osamosvojitvijo Slovenije se je Franc Sternad s svojo družino in prijatelji odločil, da posadijo na njihovem posestvu lipo. To je s sliko v znanem časniku ovekovečil tudi fotoreporter. A nato so se stvari precej zapletle. Dobil je namreč klic iz mariborske kasarne, da se mora takoj zglasiti v kasarni. Ker ni šel, so ga iskali na domu. Z družino se je za nekaj dni skril na drugem naslovu.

Po več dnevih skrivanja se je družina vrnila domov. Franc Sternad je dejal, da so takrat vodila njegovo družino in prijatelje domovinska čustva, domoljubje, in se niti zavedali niso, da bi jim nato lahko zaradi tega kdo grozil. Je pa na svojega očeta in mamo, ki je bila tudi zraven, zelo ponosen Milko Sternad, ki je pred kratkim na občini Kungota dal pobudo za postavitev spominskega obeležja ob prvi samostojni lipi v Sloveniji. To so namreč posadili dva dneva pred osamosvojitvijo Republike Slovenije, 23. 6.

Tudi županja Tamara Šnofl se je takoj strinjala, da počastijo spomin na posaditev lipe v času osamosvajanja države. Tudi zaradi tega, da se mlajši poučijo o zgodovini in pomembnih dejanjih, obdobjih, v katerem se je borilo za samostojno republiko, državo.

Na slavnostno odkritje obeležja pa je prišel tudi poslanec Marjan Pojbič, ki pravi, da je bila posaditev lipe pred 30 leti pogumno in domoljubno dejanje. Poudaril je, da so takrat ljudje “stopili skupaj” za samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo, za mati domovino.

In prav zaradi tega je lepo, da je v spomin na posaditev prve slovenske samostojne lipe ob tej lipi tudi obeležje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.