12:27, pet, 29. Mar

FOTO in VIDEO: Potapljači danes čistijo Dravo, ribiči opozarjajo, da je v njej vse manj avtohtonih vrst rib





V sklopu čistilne akcije MOji odpadki – moja skrb, katere organizator je Mestna občina Maribor, so se lotili čiščenja Drave v Mariboru potapljači iz Potapljaškega društva Maribor. Pridružili so se jim tudi člani Ribiške družine Maribor, ki so opozorili na stanje življenja v tej reki.

Mariborskim potapljačem so se pridružili še drugi potapljači, skupaj so se nekaj po deseti uri oblekli v potapljaške obleke in se kasneje na več mestih odpravili v vodo. OKrog 13. ure bodo s splavom naložili zbrane odpadke in jih pregledali. Cilj akcije, projekta je ozaveščanje in informiranje ljudi o dejstvih, povezanih z reko, z možnostmi rekreacije na njej in preganjanju strahu pred reko.

Vojo Erakovič

Vojo Erakovič iz Potapljaškega društva Maribor je povedal, da se letos potapljajo na Ptuju, v Varaždinu in v Mariboru. Prav v Mariboru so se povezali z Ribiško družino Maribor. Vsekakor pa bodo potapljači iz reke dvignili tudi odpadke, kar je primarna naloga te akcije.

Bojan Javornik, predsednik Ribiške družine Maribor, pa je izpostavil, kakšna je naloga ribičev. Pravi, da izvajajo neke vrste monitoring, saj opazujejo, katere ribe so še v reki in koliko jih je. Pri tem sodelujejo tudi s potapljači. Zadnja leta opažajo v Dravi, na tistem območju, za katerega oni skrbijo, da se stanje spreminja. V spodnjem Melju je Drava plitva, z malim pretokom. Med invazivnimi živalmi pa je omenil kormorane, zaradi katerih je rib vse manj, predvsem avtohtonih. Ribiči te avtohtone ribe sicer v Dravo vnašajo, tudi sulce, saj želijo ohraniti vrste rib.

Eko akcija Drava 2023, pripravljena potapljaška oprema
Eko akcija Drava 2023, sestanek pred potapljanjem

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.