20:05, sob, 29. Jun

FOTO in VIDEO: Prepoljski hroščeki so obnovili mopede, z njimi so se danes iz Štajerske odpravili v Bovec. Čaka jih celo vzpon na Vršič





Manjša skupina prijateljev iz Prepolja v občini Starše se je danes pogumno odpravila s svojimi “tomosi” iz Prepolj v Bovec. Potovali bodo nekaj dni, med potjo pa se bodo z mopedi povzpeli tudi na Vršič. Ujeli smo jih pred odhodom, tako da so nam zaupali več o podvigu in tudi, kako so obnovili mopede in zakaj jim je všeč vožnja z njimi.

Nekaj navdušenih lastnikov starodobnih Tomosovih mopedov se je odločilo, da se danes odpravijo na dolgo pot. To sicer ni njihova prva pot, je povedal Peter Grušovnik, eden od Prepoljskih hroščekov. Nekaj let si že januarja naredijo načrt, kam se bodo poleti odpravili, v katero od slovenskih pokrajin.

Za letos so se odločili raziskati Gorenjsko. Danes se bodo peljali do Brnika, z vmesno postajo na Vranskem, kjer si bodo ogledali muzej motociklov. Potem pa se bodo lotili Tuhinjske doline, čez Kamnik, mimo Brnika, do kraja Senčur. Za soboto pravi, da bo kar naporna, saj bodo šli v Tržič, Begunje na Gorenjskem, Lesce, Bled, Bohinj, vse do Kranjske Gore, kjer bodo prenočili. Med potjo si bodo marsikaj ogledali. V nedeljo pa jih čaka nekaj posebnega, vzpon na Vršič, čez celo Trento do Bovca. V ponedeljek pa vzpon na Predel in nato čez italijansko mejo in čez Trbiž pa v Rateče in Planico. Prespali bodo v Kamniku. V torek pa se bodo večera vrnili domov.

Malo več je še povedal, zakaj so se odločili za Tomose. Vodi jih nostalgija, spomini na otroštvo, mladost. Med epidemijo korone so se spravili k obnovi mopedov, nekateri so svojega kupili, vsekakor pa vse “zglancali do sijaja”. Kar prisluhnite mu.

Boris Kurbus, prav tako Prepoljski hrošček, je povedal, da je to, kako je prišel do svojega mopeda, čudovita zgodba. Nabavil ga je med epidemijo po ugodni ceni. Dela ni imel veliko s svojim mopedom, predvsem veselje. Povedal je še njegove karakteristike. Pa tudi, čeprav ima med vožnjo čelado in sicer nima las, da bi imel veter v laseh, zelo uživa pri vožnji, sploh, ko gredo moški skupaj na pot po Sloveniji. Zaupal nam je, kje vse je že bil.

Po naključju je med Prepoljskimi hroščeki še en Boris, ta je Boris Sitar, ki je povedal, zakaj so se odločili, da so hroščeki, ne pa zajci. Tomos ima namreč znak z zajcem, tako da bi bilo logično, da bi bili oni tudi zajci ali zajčki. Prepolje je znano po krompirju, na krompir radi pridejo hrošči oziroma hroščeki, tako da se je skupini prijateljev kar hitro rodila ideja o imenu. Pa ne nazadnje, če imajo krompir, imajo tudi srečo.

Svojemu mopedu, ki je letnik 1974, je zamenjal vilice, sicer pa ga redno vzdržuje. Poudaril je še, da vsi skupaj skrbijo za varnost, tako da ima njegov moped vse urejeno. Prav tako tudi drugi skrbijo za svoje, med vožnjo pa se tudi držijo pravil vožnje z motorji ali mopedi v skupini.

Zaupal nam je še, kaj ga je privleklo k mopedu in vožnji. Zakaj bi z avtom, če gre z mopedom, sploh poleti. In ker je od malega že imel stik z mopedom, je ljubezen do mopeda in vožnje z njim samo rasla. Pa še ljubše mu je, kot pa z motorjem, za katerega se potrebuje še več opreme.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.