15:02, čet, 25. Apr

FOTO in VIDEO: Protestni shod pacientov v Mariboru tudi v podporo tistim, ki so brez osebnega zdravnika





Na današnjem protestnem shodu pacientov na Trgu svobode v Mariboru se je zbralo več ljudi, ki so prisluhnili govornikom civilne inicative Glas ljudstva. Ti so predstavili zahteve in namen protestnega shoda, hkrati pa opozorili na stanje v javnem zdravstvu v Sloveniji.

Predstavnica civilne inicative Glas ljudstva Irena Šmajgert nam je tik pred shodom poudarila, čemu so se danes zbrali. Predstavniki inicative pa so nato predstavili v svojih govorih osnovne točke stavkovnih zahtev ter tudi nekaj zgodb pacientov in pacientk. Med govorci je bil tudi Boris Vezjak.

Stavka pacientov v Mariboru: govorec Boris Vezjak
Stavka pacientov v Mariboru: govornica Irena Šmajgert iz civilne iniciative Glas ljudstva

Irena Šmajgert nam je najprej dejala, da so se zbrali v podporo vsem tistim pacientom, ki so brez osebnega zdravnika. Izpostavila je, da brez javnega osebnega zdravnika ne gre. Povzela je cilje, da so proti privatizaciji zdravstvain  da želijo, da se ukine dodatno zdravstveno zavarovanje. Menijo tudi, da rešitve z ambulantami za neopredeljene paciente niso dobre, ob tem pa dejala, da sami ne rečejo, da gre za neopredeljene paciente, ampak za izbrisane paciente, ker se niso sami odločili, da so brez zdravnika. Menijo, da ni rešitev, da naj bi v teh ambulantah delali zdravniki, ki so preobremenjeni. Rekla je še, da so vse zahteve tudi poslali na ministrstvo za zdravje, vladi in poslancem. Med drugim je omenila, da je predsednik Golob dejal, da se bo udeležil stavke pacientov v Ljubljani. Meni, da je izkazal interes in voljo, in upa, da ne bo ostalo samo pri dejanjih.

V nadaljevanju so sledili govori in izpovedi pacientov, govor Borisa Vezjaka, prav tako pa tudi prebrane vse zahteve civilne iniciative Glas ljudstva. Oglejte si začetek shoda in govore, ki smo jih posneli v živo: 

Stavka pacientov v Mariboru: začelo se je na Trgu svobode
Stavka pacientov v Mariboru: zbrane zahteve so predali tudi vladi in poslancem
Stavka pacientov v Mariboru: s Trga svobode so udeleženci odšli do zdravstvenega doma
Stavka pacientov v Mariboru: zbrana množica pred zdravstvenim domom
Stavka pacientov v Mariboru: lepljenje zahtev na vrata zdravstvenega doma

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.