00:26, tor, 3. Okt

FOTO in VIDEO: RRA Podravje – Maribor je najstarejša razvojna agencija v Sloveniji, danes praznuje 30 let

Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor (RRA Podravje – Maribor) je z današnjim dogodkom, ki je potekal v Kreativnem parku Drava (KPD), obeležila svojo 30-letnico delovanja.

Z bogato zgodovino, ki vključuje več kot 300 uspešno izvedenih projektov, je najstarejša razvojna agencija v Sloveniji in edina, katere delovanje sega na vsa področja razvoja, od digitalizacije, trajnostne mobilnosti, varstva okolja, turizma, podjetništva, prostorskega načrtovanja, regionalnega razvoja in krožnega gospodarstva.

Minister izpostavil pomembnost prisotnosti v regiji

Slavnostni govornik, minister za regionalni razvoj in kohezijo Aleksander Jevšek, je izpostavil pomembnost Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj: “Na podlagi svojih izkušenj iz lokalnega okolja se zavedam, kako pomembno je, da sta ti dve področji povezani. Pripravljamo nov zakon o regionalnem razvoju, v pripravo katerega bomo vključili tudi tiste, ki imajo z regionalnim razvoj največ stika – regionalne razvojne agencije in lokalne skupnosti. V bistvu ni pomembno, kje sedi minister, pomembno je, da smo operativni in prisotni tam, kjer nas potrebujejo. Tudi v Maribor bomo pripeljali v okviru ministrstva do 25 zaposlenih, ki bodo aktivno delali na regionalnem razvoju. Pripravljeni smo na novo finančno perspektivo, v kateri bo manj birokracije in enostavnejši postopki, saj je to pot, po kateri najhitreje pridemo do sredstev tam, kjer je potreba.”

Minister za kohezijo Aleksander Jevšek

Začetki agencije so bili vizionarski

S kakšnimi izzivi so se leta 1993 srečali ustanovitelji takrat še Mariborske razvojne agencije, je orisal prvi direktor agencije Franci Čuš: “Kako ustvariti novo podobo mariborskega gospodarstva je bila naša vodilna misel. Zavedali smo se, da moramo regijo narediti inovativno, nujno je bilo treba preobraziti gospodarstvo. Pri tem smo uporabljali model regionalne konkurenčnosti, ki temelji na izkušnjah sodobnih gospodarstev in tistih, ki so se morala preobraziti.”

Danes povezuje 41 občin, imajo podporo države

RRA Podravje – Maribor danes ponosno soustvarja razvoj 41 občin v Podravski regiji. Preboj in razvoj, ki ga je agencija dosegla v preteklih letih, je direktor Uroš Rozman povzel: “Pripravljeni smo na nove izzive, povezovanje v regiji je močnejše kot kadar koli. Veseli smo, da imamo podporo tudi s strani države, saj opažamo večji poudarek na regionalnem razvoju, kar nam daje novo motivacijo. Pred tridesetimi leti so bili ustanovitelji pravzaprav vizionarji, ki so pravočasno prepoznali potrebo po regionalni razvojni agenciji za korenito preobrazbo, ki jo je regija potrebovala.”

Pokazali slike o zgodovini kultnega objekta

Z razstavo slik, ki jih je prispeval Pokrajinski muzej Maribor, so obiskovalcem prikazali celotno zgodovino kultnega objekta v osrčju Maribora – od začetka gradnje do obnove, pa tudi obdobja, v katerem je svojo kazen v KPD-ju prestajal eden najbolj znanih političnih zapornikov Josip Broz Tito.

Razstava o kaznilnici, KPD v Mariboru

KPD z novo vizijo za nadaljnji razvoj

Osrednji dogodek ob praznovanju častitljivega jubileja je potekal v KPD-ju, za katerega ima agencija v prihodnje velike načrte. Kakšen je potencial spečega velikana, ki bo skladno z načrti v prihodnje postal stičišče vseh razvojnih aktivnosti regije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav