02:12, pet, 29. Mar

FOTO in VIDEO: Rukavina o tem, zakaj je bilo na Festivalu Lent manj dogajanja na Lentu, o svetovnih zvezdah, čevapčičih in odrih





Iztekel se je 30. Festival Lent. O festivalu, odrih, nastopajočih smo se pogovarjali z Vladimirjem Rukavino, direktorjem Narodnega doma, kjer že vsa leta organizirajo ta festival in skrbijo, da v Maribor prihajajo tudi zvezde svetovnega formata.

Zakaj letos več dogajanja v mestu in manj na Lentu?

30. Festival Lent se je letos odvil več po mestu kot na samem Lentu, kjer je dejansko v prvih letih, lahko rečemo kar desetletjih, bil njegov domicil. Ponovno brez promenade na obrežju Drave, brez stojnic in brez plavajočega Glavnega odra na Dravi tik ob Vodnem stolpu. Glavni oder je bil preseljen na Trg Leona Štuklja, takoj za Vodnim stolpom, na ploščadi in ne na Dravi, pa je bil Jurčkov – Večerov oder, ki je letos gostil raznolike glasbenike. Aktiven je bil tudi Sodni stolp z Minoriti za njim in seveda del športnega Festivala Lent pri Benetkah, kjer so potapljači postavili bazen. Zgodila se je tudi mednarodna veslaška regata. A ljudje so pogrešali prvotno zasnovan Festival Lent, ki je ponujal po celotni trasi Lenta ogromno dogajanja.

Festival Lent: Letos na Lentu ni bilo stojnic, panorame, več manjših odrov

“Festival Lent ni samo Lent, ampak je seveda življenje v vsem mestu …”

Pa smo Vladimirja Rukavino povprašali, zakaj ni vsega tega letos. “To je vprašanje za občino, seveda. Mi smo nameravali imeti stvari na Lentu. Rekli so, da se bo Lent obnavljal. No, in potem smo tik pred zdajci izvedeli, da ta obnova še ni tako blizu …” nam je povedal Rukavina, ki je potem še dodal, da si želijo imeti tako dogajanje na obnovljenem Lentu in v mestu, “ker Festival Lent ni samo Lent, ampak je seveda življenje v vsem mestu, od parka do trgov, ulic …”

Na Glavnem odru in drugod tudi letos zvezde svetovnega formata

Glavni oder na Trgu Leona Štuklja se je dobro prijel. Tam so tudi letos bile zvezde svetovnega formata. Kar se včasih pozablja ali pa se ljudje niti ne zavedajo tega. Vsa leta je namreč Festival Lent ponujal tudi to. V Maribor so prihajali in še prihajajo glasbeniki, ki so po svetu izjemno cenjeni in spoštovani. “Vesel sem tega, kar ste ravno zdaj rekli. Kajti marsikdo ne ugotavlja, da je Vlatko Stefanovski, ki je eden od treh najboljših kitaristov na svetu, zvezda, ker pač prihaja iz Makedonije. Tako razmišljajo ljudje. Ja, zares gre za to, da prihajajo zvezde in da je izjemno kakovosten program. Predvsem zelo dobro sprejet s strani občinstva,” je dejal Rukavina. A hkrati opozoril: “V tej smeri nadaljevati s tako skromnimi sredstvi ne bomo mogli več. Upajmo, da bo teh sredstev več in takrat bodo mogoče tudi zvezde malo bolj prepoznavne sleherniku.”

Jurčkov – Večerov oder je bil namenjen slovenskim glasbenikom, od kantavtorjev do rokerjev

Jurčkov – Večerov oder je bil oder, pri kateremu so namenoma združili imeni nekoč ločenih odrov. In tam pri Vodnem stolpu je bil zanimiv program. Na njemu so bili Adi Smolar, Andrej Šifrer, sinoči tudi Zoran Predin pa mnogi drugi, tudi mlajše glasbene skupine, ki pa so si s svojo glasbo že utrle pot na festivale in samostojne koncerte, kjer imajo svojo občinstvo. “Vedno so me spraševali, zakaj Predin, zakaj Kreslin, zakaj Smolar. Zakaj Smolar? Videli smo, dva tisoč ljudi na obrežju Drave je prišlo na koncert Adija Smolarja. Enako se zgodi za Kreslina in enako se zgodi za Predina. Ljudje imajo radi to in ne vem, zakaj bi si morali izmišljevati nekaj drugega, če so to stvari, ki so stalnice,” pravi Rukavina.

Zakaj čevapčiči in ne kaj drugega?

“Ljudje so rekli, pa čevapčiče imate samo ob Dravi. Torej, nismo jih imeli mi. Imeli so jih tisti, ki jih prodajajo. Ampak verjetno so jih prodajali, ker jih ljudje jedo. Ker so dobri. Tako da to so pač neke pavšalne stvari, v katerih smo se v preteklosti pogovarjali, pa upam,  da se več ne bomo rabili,” je bil še odločen Rukavina.

Oder Minoriti: intimen, a hkrati bi bil lahko še večji?

Zaživel je tudi oder Minoriti. Po eni strani je intimen. Po drugi strani pa dovolj velik za marsikatero prireditev, ali koncert ali stand-up nastop ali performens ali gledališko igro. No, s tem zadnjim delom, da je dovolj velik za marsikaj, se Rukavina ravno ne strinja: “To, da je intimen, se strinjam, da pa je dovolj velik, pa ne. Zaradi tega, ker če bi bil dovolj velik, bi lahko tja postavili mjuzikl, bi lahko tja postavili kako drugo predstavo. In če bi imel več kot 520 sedežev, kot jih ima, če bi jih imel vsaj tisoč, kar bi se dalo, če bi takrat razmišljali, bi bil tudi samovzdržen. S 500 sedeži ne pokriješ nobenih stroškov.”  A dodal je, da je oder Minoriti lep, da smo nanj lahko ponosni, le stroko bi morali pri načrtovanju upoštevati.

Oder Minoriti

Artkamp – ponos festivala, pestro pa tudi na Ani Desetnici

Artkamp, ulice in trgi so bili polni. Dogajalo se je na polno. Nekateri so sicer menili, da neke omejitve ostajajo, drugi, tudi Rukavina, da omejitev ni več, predvsem zaradi covida. “Artkamp je poln, prijeten, je prostor za vso družino. Če pa govorimo o Ani Desetnici, torej o festivalu uličnih gledališč, pa je Maribor zrl v nebo. Nad Rotovžem so italijanski umetniki izvajali zares prekrasne stvari,” je dejal Rukavina.

Ana Desetnica na Glavnem trgu: Quadro. Foto: MP produkcija, pigac.si

Po Festivalu Lent se lentanje nadaljuje s koncertoma

Rukavina je še dejal, da so na županovo željo podaljšali dogajanje ob vikendih, da poskusijo, kaj to pomeni. Tako sta načrtovana še dva koncerta: Piše se leto in Perpetuum Jazzile. V četrtek  bosta na Piše se leto legendarni skupini Happy Ol’ Mc Weasel in Elvis Jackson. “Mkvisli” so tisti, ki so postali akrobatsko glasen in žejen mariborski folk punk rock bend, “elvisi” pa ajdovski punk rokerji z mariborskim bobnarjem Markom Soršakom Sokijem. V svoji dolgoletni karieri pa niso osvajali le slovenskih odrov, ampak jih ljudje poznajo tudi z mnogih koncertnih prizoriščih po Evropi. Naslednji dan pa bo na odru še skupina Perpetuum Jazzile.

Videoutrinki dogajanja

Prvi večer dogajanja na Glavnem odru Festivala Lent je začel Magnifico:

Letos je bila na Glavnem odru tudi Rock opera:

Zadnji večer na Glavnem odru sta nastopili skupina Šukar in Džambo Akuši orchestra:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.