00:42, sob, 20. Apr

FOTO in VIDEO: S predajo novega kovaškega in gasilskega muzeja na Muti proslavili 140 let gasilstva





Včeraj so na Muti na prav poseben način proslavili 140 let gasilstva na Muti. V uporabo so predali novi kovaški in gasilski muzej Muta.
Za začetek gasilstva na Muti uporabljamo letnico 1882, ko je takratna Občina Muta, zavedajoč se odgovornosti za požarno varnost, kupila prvo ročno brizgalno. Takratna posadka te brizgalne je delovala v okviru občine, saj se je enota imenovala trška brizgalna.

“Vsa nadaljnja leta so bolj ali manj dokumentirana, vsekakor pa bo današnji dan, 18.6.2022 zapisan v zgodovino gasilstva na Muti. Danes smo predali v uporabo novi gasilski muzej, v katerem so razstavljeni številni gasilski eksponati, vse od uniform, čelad, odlikovanj pa do različnih vrst gasilskih črpalk, ročnikov,” je ob tem dejal Mirko Vošner, župan Občine Muta.

Zdaleč največji razstavljen eksponat pa je gasilska lestev Rada-Krupp, narejena sredi 30. let prejšnjega stoletja. “Številna gasilska društva, tudi prijateljska iz sosednje Avstrije, so počastila visok jubilej, 140 let PGD Muta. Še enkrat, moje iskrene čestitke vsem gasilkam in gasilcem občine Muta, predvsem pa moja zahvala za vložen trud na področju požarne varnost in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami,” je še dejal Vošner.

 

Nekaj fotografij:

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.