19:01, pet, 19. Apr

FOTO in VIDEO: Socialno varstveni zavod Hrastovec bo dobil nove bivalne enote





Danes sta direktor Socialno varstvenega zavoda Hrastovec iz Lenarta Aleksander Gungl in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj podpisala sporazuma o sofinanciranju izgradnje novih bivalnih enot Socialno varstvenega zavoda Hrastovec v Lenartu.

Gre za sedem novih bivalnih enot, v katere se bo preselilo 70 stanovalcev zavoda. Namen tega pa je postopoma izprazniti gard Hrastovec, v katerem bodo kasneje nove dejavnosti, stanovalcev zavoda Hrastovec pa zagotoviti moderne enote z vso ustrezno infrastrukturo.

Vrednost izgradnje sedmih novih bivalnih enot je ocenjena na 4,1 milijona evrov, od tega bo država projekt sofinancirala v višini 3,9 milijona evrov, razliko bo zagotovil zavod iz lastnih sredstev.

Minister Janez Cigler Kralj in direktor SVZ Hrastovec Aleksander Gungl

Minister Cigler Kralj je povedal, da želijo “razbremeniti čudoviti grad Hrastovec, ki je enkratenbiser, a je popolnoma neprimeren s svojimi prostori za življenje oseb, ki tu uporabljajo storitve zavoda Hrastovec, in pa za delo v tem domu. Še najbolj se je to pokazalo v težkih razmertah med epidemijo.”

Direktor SVZ Hrastovec Aleksander Gungl je povedal, da bodo letos država sofnancirala dva milijona evrov, naslednje leto pa še preostanek. Začetek gradnje sicer še ni določen, je dejal direktor. Po podpisanemu sporazumu bodo pripravili razpis za izvajalca. Ko bo ta del postopka končan, nadaljujejo z realizacijo načrtov, meni pa, da bi lahko prvi stroji že lahko začeli delati jeseni.

V gradu Hrastovec je zdaj 90 stanovalcev, v Lenart se bo v nove bivalne prostore selilo 70 stanovalcev, a najprej bodo taj odšli stanovalci iz depandans ob gradu. Direktor je napovedal kar več postopnih selitev, preden bodo dokončno preseljeni vsi. Dokumentacija za vse te naslednje projekte se že pripravlja.

Župan občine Lenart Janez Kramberger je potrdil, da ne gre samo za velik korak za SZV Hrastovec, ampak tudi za celotno občino Lenart: “To je zavod, s katerim nekakoživi občina Lenart. Veste, da je vrsto let ta pomembna ustanova v naši lokalni skupnosti. In mi kot lokalna skupnost imamo zelo pozitiven odnos do tega. Ne samo, da je tu zaposlenih okoli 600 ljudi, tudi, ko občinski svet odloča o teh (ljudeh) z drugačnimi potrebami, smo vedno soglasni. Mi imamo v Lenartu tudi Zavod Mravlja, tu je zavod za duševno bolne Hrastovec, dva domova za starejše imamo. In na to smo ponosni.”

Povedal je še, da so naredili vse, kar je potrebno, da bodo ti strokovni pristopi lahko živeli in bili speljani v življenje. Sam grad pa bodo namenili drugim dejavnostim, poudaril je, da je ostal grad v dobri kondiciji prav zaradi tega, ker v njem deluje zavod. Delajo pa že načrte, kaj vse bodo vanj umestili.

Podpis sporazuma o novih bivalnih enotah SZV Hrastovec

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.