11:31, sre, 24. Apr

FOTO in VIDEO: Sodni stolp obnovljen, a ob tem nastajajo zadržki zaradi požarne varnosti





Na Lentu je po enem letu zaključena obnova Sodnega stolpa, ki zdaj ponuja dve prizorišči za različne prireditve. Ob sami obnovi so odkrili tudi zanimiv portal, za katerega pravzaprav niso vedeli, da obstaja. A ob osupljivem razgledu na obe prizorišči in samem stolpu se sprašujejo, kako bo s požarno varnostjo.

Sodni stolp na Lentu

Sodni stolp z dvema prizoriščema umeščajo v Kulturni center Minoriti

V Sodnem stolpu bodo manjše prireditve z manj obiskovalci, ni namreč namenjen množičnim prireditvam, je povedala Alenka Iskra, podžupanja MO Maribor in dodala, da bodo skrbeli, da ne bo prekrivanja z dogajanjem na Letnem odru Minoriti.

V spodnji etaži so odkrili zazidan portal

Obnova Sodnega stolpa je stala več kot 900 tisoč evrov. V spodnji etaži je zdaj urejena dvorana s sedeži, ki so legendarni rexovi, pred njimi je oder, takoj za njim garderoba in sanitarije za nastopajoče, na drugi strani pa sanitarije za obiskovalce. Tam se skriva tudi na novo odkriti portal, velik izhod, ki je bil dolga leta zazidan in skrit pred radovednimi pogledi.

Sodni stolp na Lentu. V pritličju so odkrili portal

Na drugi strani prostora je manjši točilni pult. Podij s sedeži je dejansko narejen tako, da se bo lahko njegova globina oziroma višina nastavljala. Spodaj je prostor za približno 100 obiskovalcev.

Zgoraj osupljivo prizorišče s pogledom na leseno strešno konstrukcijo

Pri stopnicah, ki vodijo v drugo etažo, je tik pred prvimi vrati treba paziti, da se visokorasli obiskovalci ne udarijo z glavo v strop. Takoj za vrati pa je manjša medetaža, od koder so vrata na notranji del minoritov, kjer je letni oder. Če pa obiskovalec nadaljuje pot navzgor, pride v drugo etažo, ki je naravnost osupljiva. Okroglo prizorišče s pogledom na leseno konstrukcijo ostrešja je zelo prostorno. Zgoraj je predvideno, da ne bodo postavljali stolov za obiskovalce, ampak bi bila samo stojišča.

Sodni stolp na Lentu. Zgornja etaža s prireditvenim prostorom

Slabosti zaradi prepovedi določenih obsegov v objekt

Teobald Pajnik, iz Službe za razvojne projekte in investicije MOM, je opozoril, da so morali po navodilih Zavoda za kulturno dediščino  pustiti lopute na strehi odprte, kar pa pomeni, da bo pozimi najverjetneje prihajalo do izgub toplote. Prav tako niso smeli narediti še dodatnega izhoda, kar pa v ospredje postavlja vprašanje o požarni varnosti.

Prav tako niso smeli spreminjati sten, jih dodatno obdelati, niti s premazom, tako da se po Pajnikovih besedah lahko zgodi, da se bodo sušile in krušile. Pa tudi težave z izgubo toplote se bodo dogajale pozimi.

Sodni stolp na Lentu. Lesena konstrukcija ostrešja

Kulturni center Minoriti postaja kot mini Križanke

Alenka Iskra, podžupanja Mestne občine Maribor, je Kulturni center Minoriti, pod katerega okrilje spada zdaj Sodni stolp, poimenovala kar mini Križanke. V ta kulturni center spadajo sicer še Lutkovno gledališče s svojim avditorijem, minoritska cerkev in tudi Vojašniški trg.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.