23:24, pet, 26. Jul

FOTO in VIDEO: Spregovoril aktivist, ki so ga včeraj po Paradi ponosa pretepli





Po včerajšnji Paradi ponosa v Mariboru so se razširile govorice o nekaj napadih na udeležence parade. Med žrtvami napadov je bil tudi Renato Volker, ki je moral zaradi poškodb na urgenco.

Povedal nam je, kako ogorčen je, ker so ga napadli. Sprva je na družbenem omrežju objavil, da je na urgenci: “After party je na urgenci… batine… en naj me še vpraša, zakaj parada…” Ogorčen je, ker so ga napadli, čeprav znova in znova izpostavlja, da gre pri paradi za spomin na boje za pravice in za proslavljanje vsega, kar se je že doseglo. Sam ne jemlje stvari črno-belo. Ogorčen je, ker vidi, da ljudje še vedno ne razumejo in se “vtikajo v življenja drugih”. Pravi, da sovraštvo in nestrpnost nista rešitev.

Napadla ga je skupina

Povedal nam je, da se je napad zgodil po tem, ko se je Parada ponosa na Trgu svobode zaključila. Najprej so se namreč udeleženci zbrali, nato sprehodili po mestu, na Trgu svobode pa so sledili še vsebinski in politični govori. Ko je bilo vsega konec, je odšel s trga. Na drugem trgu je doživel napad. Več let je že aktivist za gejevske pravice, odkrito govori o tem in se izpostavlja, družina ga podpira.In po včerajšnjem napadu ga je skrbelo, kako se počutijo njegovi, ki so videli napad.

“Mama je videla, ko so me napadli,” nam je dejal in dodal: “To me najbolj razjezi.” In prav zaradi tega je najbolj ogorčen.

Povedal nam je še, da naj bi ga napadla skupina mlajših moških. Na urgenci v UKC Maribor so poskrbeli zanj. K sreči ni težje poškodovan. Danes je odšel na Policijsko postajo zaradi včerajšnjega napada.

Volker: “Ljudje se vtikajo v življenja drugih čisto po nepotrebnem.”

Sicer pa nam je aktivist zaupal, kaj si misli o očitkih, na katere vedno znova naleti, tudi včeraj, o homoseksualcih in drugih. “Vsi nekako nekega grešnega kozla iščemo. Moški pri ženskah, ženske pri moških. Potem eni ljudje gledajo na Rome na ta način, drugi na invalide, tretji na geje. Mislim, vsakdo zmeraj išče nekoga in nekaj, kar bi krivil za nekaj, kar sam pri sebi ni “porihtal”. In to je tisto, kar je najbolj žalostno. Ljudje se vtikajo v življenja drugih čisto po nepotrebnem.”

Razlogi, zakaj hodi na Parade ponosa: spomin na boj za pravice

“Ljudje težko razumejo, ampak zame je to državni praznik,” je dejal Volker in razložil, da se takrat spomni, da je bila prva parada v New Yorku, “ko so se transvestiti, lezbijke in geji uprli nasilju. To nam je v spomin in hkrati pa praznujemo vse pravice, zakone, ki jih imamo, naš življenjski cilj. Tako da to ni tako enoznačno, da gremo na ulico gole riti kazat. Ja, tudi to nekateri počnejo, mogoče ni na mestu, ampak to je mogoče bolj provokacija kot pa kaj drugega.”

Policija potrdila nekaj kršitev in napad

Policija nam je poslala dopolnitev poročila o včerajšnjih primerih kršitve. “Po koncu javnega shoda ob približno 17.55 smo bili obveščeni o dveh primerih, ko je skupina mlajših moških v centru mesta v enem primeru fizično napadla moškega, v drugem primeru pa so moškega zmerjali in vanj metali jajca. Kršitelji so takoj po dejanju pobegnili s kraja. Policisti v tej zvezi še zbirajo obvestila in izvajajo ukrepe v cilju izsleditve kršiteljev, nakar bo glede na vse ugotovljene okoliščine izveden ustrezen ukrep,” so zapisali in dodali: “Glede fizičnega napada na moškega, ki je v UKC Maribor tudi iskal zdravniško pomoč in je po do sedaj prejetih informacijah utrpel lahke telesne poškodbe, zbiramo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja nasilništva po drugem odstavku 296. člena Kazenskega zakonika, za katerega je zagrožena kazen zapora do treh let. Glede drugega omenjenega primera pa zbiramo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po prvem odstavku 297. členu Kazenskega zakonika, za katerega je zagrožena kazen zapora do dveh let. Drugih prijav o morebitnih kršitvah do sedaj nismo prejeli.”

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.