09:30, tor, 16. Apr

FOTO in VIDEO: Tradicionalni blagoslov konjev v Pernici





Ob današnjem godu sv. Štefana, izročilnega zavetnika konj, ki ga kristjani slavijo kot prvega mučenca, se je po državi zvrstila vrsta blagoslovov konj.

Tudi mi smo se odpravili na enega izmed njih, in sicer v Občino Pesnica, kjer se je odvil pred cerkvijo v Pernici. Zaradi omejitev sicer v nekoliko manjšem številu, po spremenjenem protokolu.

“Danes blagoslov poteka kot mimohod, zato, ker imamo ukrepe in se tega strogo držimo. Prihajajo iz različnih krajev: Pesnica, Jurij, Lenart, Malečnik, tudi iz Majpšerka jih je ogromno. Ali je sneg ali voda, mi smo tukaj,” je dejal Jožef Horvat iz Konjeniškega kluba Zlata horda.

Govorili smo tudi z Marjanom Nemcom, župnikom, ki je blagoslovil konje. Glede na to, da načeloma dela z ljudmi,
nas je zanimalo, kakšen je občutek po “delu” s konji. “Občutek je čudovit, vidiš, kako lahko v simbiozi živimo, če le hočemo.
Da lahko človek poskrbi za svoje živali, tako kot žival poskrbi za človeka,” pove.

Blagoslova se je udeležila tudi Eva, ki jaha že od svojega drugega leta. Navdušil jo je dedi. Kot nam pove, je občutek, ko jaha, zares zanimiv, hkrati pa z jahanjem razgibaš celotno telo. Tokrat je prišla s Piko, ki šteje 16 let. Sicer živi v Mariboru, a vsak vikend se odpravi k dedku v Pernico in preživi čas s konji.

..

Celoten prispevek si boste lahko ogledali v Občinskem informatorju na BK TV.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.