04:04, čet, 18. Apr

FOTO in VIDEO: Tudi v OŠ Selnica ob Dravi postregli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom





Na Osnovni šoli Selnica ob Dravi so danes za osnovnošolce pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga dobili tudi njihovi vrtčevski otroci. Ajdovega kruha z maslom in domačim medom, jabolk in mleka so se otroci in učenci razveselili. Šola pa sicer vse leto skrbi za zdrave obroke, pri katerih velikokrat ponudijo med, saj ga pridelajo v šolskem čebelnjaku.

Janko Šarman, predsednik Čebelarskega društva Selnica ob Dravi, je izpostavil, da imajo tu že 13-letno tradicijo pripravljanja slovenskega zajtrka, tako da že 13 let sodelujejo pri pripravi zajtrka v šoli in vsako leto tudi podarijo deset kilogramov domačega medu. “Ta med otroci z veseljem pojedo, nekaj ob tem zajtrku, nekaj pa tudi kasneje,” je dejal Šarman. O tem, kako zdrav je med, pa je spregovoril tudi za nas, njegova izjava je v posnetku, tudi o tem, da se je v Sloveniji povprečna poraba medu v zadnjih letih občutno zvišala.

Na OŠ Selnica ob Dravi imajo tudi svoj čebelnjak, za katerega skrbijo pod mentorstvom Blaža Lovriča učenci sami. In nato tudi jedo prav med njihovih čebel. Rdeča nit tokratnega slovenskega zajtrka v Osnovni šoli Selnica ob Dravi je ajda, ta je koristna tako za čebele kot tudi za učence, ki so tokrat ob zajtrku dobili prav ajdov kruh. Šolski čebelarji pridelajo okrog 150 kilogramov medu, učenci pa ob skrbi za čebele in čebečlnjak ter prehrani z medom uživajo, je povedal Lovrič. Več v njegovi izjavi:

Vesela, da Osnovna šola Selnica ob Dravi podpira projekt tradicionalnega slovenskega zajtrka je tudi županja Selnice ob Dravi Vlasta Krmelj. Na občini tudi sicer podpirajo projekte,  s katerimi občanom in občankam krepijo zdravje in ozaveščajo k zdravemu načinu življenja.  Izjava županje je v posnetku:

Mentor čebelarjev na šoli Blaž Lovrič je še povedal, da je vesel, da so izbrali kot rdečo nit slovenskega zajtrka ajdo, saj je zanimiva zaradi več stvari. Dobrodošla je pri prehrani, “želimo si, da bi učenki izdelke iz ajde čim več jedli, saj je zdrava,” je povedal in poudaril, da je zelo dobrodošla tudi za čebele: “Ogromno medičine si lahko čebele naberejo prav na ajdi ravno v času, ko ta cveti.” Tako so se o ajdi poučili tudi na šoli, kjer jo učencem danes v celodnevnem dogajanju na šoli predstavljajo z različnih zornih kotov, ne samo prehrambenih. Ves dan pa na šoli potekajo tudi spremljevalne aktivnosti, na katerih ozaveščajo poleg zdrave prehrane tudi zdrav način življenja.

Oglejte si galerijo slik tradicionalnega slovenskega zajtrka v OŠ Selnica ob Dravi:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.