13:24, čet, 28. Mar

FOTO in VIDEO: V Destrniku vre zaradi ambulante splošne medicine





Mnogi občani Destrnika zavračajo novo zdravnico Alenko Prelc, ki je delo nastopila v začetku tega meseca. Ogorčeni so, da je zdravnik Franc Mršnik, v čigar ambulanti dela Prelčeva, delal kot zdravnik splošne medicine od leta 2011 do 2014, čeprav po podatkih občine in ministrstva za zdravstvo naj ne bi imel licence za opravljanje dela. Nazaj želijo zdravnico Rahelo Simonič, ki je pred kratkim dala pri Mršniku odpoved zaradi zanjo nesprejemljivih pogojev dela.

V Destrniku so celo organizirali civilno iniciativo, župan občine Destrnik Franc Pukšič pa pravi, da bo občina naredila vse, da dokaže, da je pogodba oziroma podeljena koncesija za opravljanje splošne medicinske dejavnosti s Francem Mršnikom nična, ker ta v letih 2011 do 2014 ni imel licence, zdaj pa dela zanj druga zdravnica, ter da bodo storili vse, da bi po novem letu koncesijo podelili zdravnici Raheli Simonič.

Zaradi nezadovoljstva sklican izreden sestanek
Zaradi vsega naštetega je župan Destrnika Pukšič sklical nujni, krizni sestanek ali predstavitev problema, ki je bila odprta za javnost. Ne sestanku so bili poleg župana še Mršnik, Simoničeva, varuhinja pacientovih pravic Zdenka Cafnik, svoja opažanja pa je podal tudi nekdanji varuh pacientovih pravic Viktor Pilinger. V razpravi pa so se oglasili tudi mnogi občani.

Župan Destrnika povzema, kaj je sedaj srž problema, nezadovoljstvo z izvajanjem medicinske dejavnosti nove zdravnice, ki po besedah občanov, ki so bili na včerajšnjem sestanku in po besedah Pilingerja, krši mnoge pravice pacientov. Pukšič pravi v izjavi:

Na občini so zdaj pri izvajanju nadzora ugotovili, da je Mršnik, ki ima sicer zasebno ambulanto, v kateri lahko zakonito delajo tudi drugi zdravniki z licenco, po besedah župana leta 2012, ko naj bi dobil dovoljenje Ministrstva za zdravstvo, to dovoljenje dobil, čeprav sam ni imel licence. Zgroženi so nad tem in bodo sprožili ustrezne postopke za odvzem koncesije tudi zaradi sedanjega nezadovoljstva pacientov. Zato Pukšič pravi v svoji izjavi:

Zdravnik Mršnik na očitke odgovarja, da je “ambulanta Mršnik nosilec koncesije za dejavnost družinske medicine in ima od 7. septembra zaposleno novo zdravnico, ker je prejšnja zdravnica dala odpoved. Jaz kot direktor ambulante sem bil prisiljen poiskat zamenjavo. ” Na očitke župana in občine, da je v preteklih letih opravljal dejavnost družinske medicine, čeprav ni imel licence za to, pa nam je odgovoril v video izjavi:

Med razpravo se je oglasila tudi zdravnica Simonič, ki je pet let delala v ambulanti Mršnik, in izpostavila, da je dala odpoved, ker je bila nezadovoljna s pogoji dela, načinom zaposlovanja medicinskih sester in zastarelo opremo.  “Nobena od teh medicinskih sester ni šla na nobeno izobraževanje, referenčna sestra, ki je zdaj na porodniški, je imela izobraževanja, ta, ki jo je zdaj zamenjala, pa ni imela omogočenega nobenega izobraževanja. Oprema,  kakorkoli pač lahko ocenjujemo, se je meni določena zdela zastarela, doktorju Mršniku, kot ste slišali, pač ne, ” je razložila Simoničeva in dejala, da Mršnik naj ne bi niti uredil razmerij, kaj naj delajo medicinske sestre, glede na novi zakon, in kaj zdravnica. Več v izjavi Simoničeve:

Mršnik na očitke, da je bila zdravnica Simonič odgovorna kazensko in drugače za svoje delo, on pa da je prejemal finance, ni pa bil odgovoren, pravi: “Vsi zdravniki, tudi v zdravstvenih domovih, so popolnoma kompetentni in odgovorni na svojem področju. Ni direktor odgovoren, če oni naredijo napako. Je pa tako, kot je zbornica predlagala, imamo zavarovanje z ustrezno višino premije urejeno.” Mršnik tudi pravi, da na zajamčenem dohodku ni več nobena medicinska sestra pri njemu, da imajo vse višje plače, “to, da jim podaljšujem pogodbo, pa je posledica tega, da moramo organizirati delo, glede na to, da je bilo v zadnjih petih letih ogromno porodnišk, pa smo morali tako organizirati delo, da je delo teklo. Brez tega se ne bi dalo.”

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.