18:00, čet, 28. Mar

FOTO in VIDEO: V Dravi pod gradom Vurberk so odkrili zlato, domačini in drugi obiskovalci si že manejo roke





V Dupleku so nekoč že imeli pravico do izpiranja zlata iz reke Drave, danes so jo ponovno dobili. Naša ekipa je ujela ljudi, ki so prav danes izpirali zlato, zraven pa tudi nekaj domačinov in drugih obiskovalcev, ki so že načrtovali, kako dobro bi lahko živeli, če bi sami našli zlato.

Danes so Duplek obiskali iskalci zlata iz Zlatoličja, ki leži v sosednji občini Starše.

Nekoč so na črno izpirali zlato v reki Dravi

Grof iz gradu Vurberk je zalotil dva moška, ki sta na črno izpirala zlato v reki Dravi in nato Duplečanom podelil pravico do izpiranja zlata.

A ob Dravi niso bili sami, kar nekaj radovednežev je bilo tam, ki so si že meli roke, kaj vse bi lahko kupili in naredili, če bi sami našli zlato. Med njimi sta bila Simona in Matjaž Kosi, ki sicer na družbenih omrežjih kot Misticizem navdušujeta s svojimi skeči. Poleg njiju pa je še nekaj drugih izdalo svoje želje po bogastvu.

Dupleški župan Mitja Horvat je bil danes upravnik posestev v Dupleku, kjer so dobili pravico do izpiranja zlata. Zadovoljen je, da imajo v reki Dravi “šoder z zlatom”.

Ob podelitvi pravice do izpiranja zlata gre pravzaprav za igrane prizore, s katerimi so privabili obiskovalce k reki Dravi. Običaje izpiranja zlata bodo obudili in jih kot turistični produkt ponudili turistom,izletnikom in drugim. Več o zgodovini izpiranja zlata, podelitvi pravice do tega, pa je povedal Aleksander Furek iz Zlatoličja oziroma občine Starše, kjer že nekaj časa obujajo običaj izpiranja zlata ter drugih dogodkov ob reki Dravi. Skupaj z Duplečani pa bodo naredili še več za promocijo Drave in življenja ob njej.

Iskanje zlata v šodru

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.