16:22, sob, 6. Jul

FOTO in VIDEO: V Hočah predstavili izsledke evropskega projekta Embracin o vključevanju migrantov v naše okolje





Mariborsko območno združenje Rdečega križa Slovenije in Občina Hoče–Slivnica sta pripravila zaključno dogodek projekta Embracin. Na strokovnem srečanju so povzeli izsledke in dobre prakse projekta.

Deležniki so se zbrali v Kulturnem domu Hoče in predstavili namen. Gre za ozaveščanje o migracijah in vključevanju beguncev v naše lokalno okolje. Hkrati so torej predstavili evropski projekt EMBRACIN, njegove izsledke ter dobre prakse.

Ideja projekta se je rodila, ko se je profesor Antonio Silvio Calò odločil, da bo skupaj s družino v svoj dom sprejel šest migrantov. Tako jim je ob izdatni podpori žene, otrok ter strokovne ekipe omogočil, da družinski dom zapustijo, se osamosvojijo ter postanejo aktiven del lokalnega okolja. Pristop, ki se je razvil iz te izkušnje, se imenuje »6+6×6«. Model temelji na holističnem pristopu k vključevanju ter aktivni vlogi lokalnih prebivalcev. Pilotni projekt je znanstveno zasnovan in je preizkušal prilagojeni lokalni model integracije.

Predstavitvam jev sledila okrogla miza vseh udeleženih v projektu kot tudi lokalnih deležnikov, ki se pri svojem delu srečujejo s tujci in zainteresirano javnost. Na okrogli mizi so delilo mnenja, izkušnje, odgovarjali na vprašanja.

Metod Dolinšek iz RKS – OZ Maribor je povedal več o vključevanju migrantov v sam projekt in ob tem tudi ugotovitve, da obstajajo pripravljenost, ambicije in interesi ljudi, ki se vključijo v projekt, da pa je možnosti za integracijo razmeroma malo. Ob tem je povedal še, da je občina Hoče-Slivnica ena od skupnosti v več državah, kjer so sprejeli migrante v ta projekt. Model, ki so ga razvili v tem času, pa bi lahko prilagodili tudi drugim skupinam, je še poudaril.

Marina Vrhovac, vodja implementacije v projektu Embracin, je povedala, da je pri samem projektu implementacije več migrantov sodelovala cela ekipa, sestavljena iz strokovnjakov in tudi prevajalca. Med drugim so angažirali tudi študenta, ki je udeležence računalniško opismenjeval. Udeleženci so bili posamezniki, ki pa imajo tu tudi družine, ki so na določenih aktivnostih bile prav tako prisotne. Sicer pa so se udeleženci učili slovenščine, angleščine, računalništva. Opravili so tudi tečaj prve pomoči za zaposlene, obravnavali so tudi medkulturno izmenjavo, tako so sami povedali več o svojih praznikih, hkrati pa se učili o slovenskih praznikih in običajih ob tem. Spoznavali so tudi kulinariko in sami predstavili svojo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.