19:25, čet, 28. Mar

FOTO in VIDEO: V Kungoti narejena ena tretjina kolesarske poti, za izgradnjo so pridobili sredstva iz evropskega kohezijskega sklada





Približno ena tretjina izgradnje kolesarske poti v občini Kungota je zaključena, dela se vse do konca leta nadaljujejo.

Občina Kungota je dobila dober del sofinancerskih sredstev iz evropskega kohezijskega sklada, povezana pa je v tem projektu tako z Mestno občino Maribor kot tudi z Občino Pesnica. Dela za kolesarsko pot v Kungoti so se začela že v prejšnjem letu – septembra. Jernej Senekovič, skrbnik projekta na Občinski upravi Občine Kungota, je poudaril, da je zdaj april in da so do zdaj izvedli približno eno tretjino. Vse skupaj pa morajo dokončati do konca tega leta oziroma zsdnji zahtevek mora biti narejen oktobra oziroma novembra tega leta.

Uspešno so pridobili iz Evropskega kohezijskega sklada sofinancerska sredstva. Za kolesarsko pot in regionalno cesto bi morala dati Občina Kungota skupaj približno dva milijona evrov, je dejal Senekovič. “Potem pa smo ta projekt prijavili za kohezijska sredstva z dogovora za razvoj regij. Prejeli smo približno 1,4 milijona evrov. To pa je prav gotovo precej zmanjšalo naš sofinancerski delež, ki bi v nasprotnem primeru bil precej višji, če bi se investicije lotili skupaj z državo po sofinancerskem sporazumu z ministrstvom za infrastrukturo.”

Investicija mora biti narejena v skladu z veljavno zakonodajo, obenem pa morajo izpolnjevati še več pogojev. Upoštevati se morajo določeni roki, tudi končni za zaključek projekta. Vsa dela morajo biti končana do konca tega leta.  Med osnovnimi pogoji pa je bil tudi ta, da se mora Občina Kungota povezati z občino, ki že ima urejeno celostno prometno strategijo. Tako so se povezali z Mestno občino Maribor, nato pa kot vodilni v projektu še z Občino Pesnico.

Vsekakor pa še vedno velja, da med izvajanjem del prosijo voznike za potrpežljivost in previdnost, saj so gradbišča tik ob cesti. Zaradi začasnih semaforjev in usmeritev prometa lahko prihaja tudi do kratkih zastojev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.