23:13, pet, 23. Avg

FOTO in VIDEO: V Lenartu kmalu večer vin, umetnosti in kulture s pokušino rizlinga in slovenjegoriške gibanice





Danes so v Lenartu predstavili program dogajanja na petkovem večeru odličnih vin, umetnosti in kulinarike, pod imenom Umetnost rizlinga in gibanice. Ta bo v petek, 23. avgusta 2024, na ploščadi cerkve svetega Lenarta s pričetkom ob 17. uri.

Cerkev svetega Lenarta v Lenartu

Dogajanje se bo pravzaprav začelo z umetniškim delom festivala, kar letos predstavlja fotografska razstava v avli Jožeta Hudalesa v občinski zgradbi. Razstavo si lahko ogledate že pred petkom, saj je njeno odprtje razstave danes, v torek, 20. avgusta 2024, ob 18. uri.

Fotografska razstava Klopotec v avli Jožeta Hudalesa

 

Fotografska razstava Klopotec v avli Jožeta Hudalesa

Osrednja tematika umetniške fotografije je letos sinonim vinogradov – klopotec. Razstava bo na ogled tudi na osrednjem dogodku v petek, 23. avgusta, in v prihodnjih dneh po dogodku.

Dogodek se pravzaprav ponavlja vsaki dve leti, je povedal župan občine Lenart Janez Kramberger in dodal, da se vse dogaja v okolici cerkve svetega Lenarta in na dvorišču stare šole, torej v trškem jedru Lenarta. Prijavljenih je približno 25 vinarjev, je še rekel. Priznani vinarji odličnih renskih in laških rizlingov bodo v petek predstavili vina različnih slogov. Obiskovalci bodo lahko okušali tako sveža in zrela vina kot vina posebne kakovosti.

Kmetijsko gozdarski zavod Slovenije – Zavod Ptuj, nudi strokovno podporo. Njegov direktor Andrej Rebernišek je poudaril, da so veseli, da se Štajerska prebuja, kar se tiče kakovosti vina in dogodkov, ki so povezani z vinom. Zato je vesel, da so povezali domačo gibanico in rizling, predvsem laški rizling, prav tako tudi renski rizling, ki dobro uspevata na tem področju. Dodal je, da so vinarji v zadnjih letih naredili izjemen napredek. Sploh pri teh dveh sortah. Primerjal je tudi s sosednjimi regijami, tudi čez mejo s Hrvaško. Meni, da je Štajerska idealen okoliš za razvijanje renskega rizlinga. Ponovno bodo tudi ocenjevali vina. Na osrednjem odru bo namreč podelitev priznanj vinarjem Grajskega ocenjevanja vin, kamor se lahko prijavijo zgolj predhodno ocenjena vina z najvišjimi ocenami.

Več o dogajanju je povedal še Stanko Kramberger, predsednik Društva vinogradnikov Lenart. Tp društvo je namreč prav tako soorganizator dogodka, ki je tokrat tretji. Vinarji bodo postavljeni okrog cerkve, sodelovali bodo vinarji iz Štajerske in iz sosednje Hrvaške. Na voljo bo okrog 60 laških in renskih rizlingov.

Povabili so več gostov, ki v vinarstvu nekaj pomenijo. Med drugim vinske kraljice, omizja slovenskega reda vitezov vina, mlade talentirane glasbenike in druge. Nastopila bo tudi Bilbi z bendom, ki bo glavna glasbena gostja.

Že dobro poznana kulinarična posebnost Slovenskih goric – slovenjegoriška gibanica bo tudi tokrat izpod spretnih rok domačih mojstric peke. Spekle jo bodo za vse obiskovalce z vstopnico. Večinoma bodo gibanico spekle že doma, na samem dogodku pa bodo pripravile tudi prikaz priprave in peke te domače dobrote.

Knjiga o slovenjegoriški gibanici

Jožica Kramberger, predsednica Društva kmečkih žena in deklet Lenart, je povedala, kaj bodo počele.

In da ne bo kake pomote pri tem, kaj je slovenjegoriška gibanica, je povedala še, kako se jo naredi, speče in zakaj je prav iz tistih sestavin, ki se jih je nekoč našlo na vsaki domačiji.

Knjiga o slovenjegoriški gibanici

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.