17:26, pon, 8. Jul

FOTO in VIDEO: V Majšperku odprli razstavo Iskanje doma, na kateri so izjemne umetnije treh avtorjev





V Kreativnem centru Breg v občini Majšperk so v nedeljo odprli razstavo slik treh avtorjev, ki so vsak na svoj način predstavili notranjost bivalnih prostorov, domov. Vsak se namreč ponaša s svojim stilom in slogom, pri vseh treh pa so zanimivi tudi motivi, tema in izbira barv. Razstava je del Festivala Art Stays.

Kuratorka Doroteja Kotnik je izbrala za razstavo Iskanje doma festivala sodobne umetnosti Art Stays umetnike, ki ustvarjajo na svojih slikah prostor, takšna je namreč tema letošnje edicije festivala. Tako je izbrala umetnike mlajše oziroma srednje generacije, to so Nina Čelhar, Tjaša Rener in Gašper Capuder. Capudra žal ni bilo na odprtju razstave, prišli pa sta Čelharjeva in Renerjeva.

Vsak od njih na svojstven način ustvarja prizore iz notranjščin, je dejala Kotnikova. Ter povzela, da ima Capuder majhnega otroka, kar se vidi tudi na motiviki slik, kjer je videti tudi igrače. Pri Renerjevi se vidi, da je dober del svojega življenja tudi v Gani, tako da so njeni prostori polni vzorcev in barv, ki jih vidi v Gani. Ćelharjeva pa je za razliko od drugih dveh umetnikov nagnjena k minimalističnemu slikanju, pri katerem poudari podrobnosti, npr. del rože, del svetila ali kaj drugega. Pri tem pa izbira posebne subtilne barve. Kotnikova pa je v razstaviščni prostor vključila še stojalo za perilo in inštalacija metulji iz origamija.

Tjaša Rener 12 let živi in ustvarja tako v Sloveniji kot v Gani. Pravi, da je celo zdaj, ko se poleti vozi po Sloveniji vidi, da je barvitost tudi tu zelo močna, tako kot na njenih slikah, vzorce pa ima iz Gane. Njene slike so velike, ima pa oko za podrobnosti. Ob tem pa nadgrajuje končane slike akrila z odtisi sitotiska.

Nina Čelhar pa ustvarja drugačne slike. Sama je dejala, da se osredotoča na detajle, na koščke prostorov, pri tem išče to, da bi ljudje preko svojega videnja razumeli sliko po svoje. Pri barvah se najde v svetlih tonih zelene, prav tako od bele do različnih odtenkov svetle sive. Pravi, da zato, da se gledalec posveti sliki, da si vzame čas. Pravi, da se človek s tem, ko se posveti tako sliki, dejansko posveti samemu sebi.

Nekaj utrinkov z odprtja razstave Iskanje doma v Kreativnem centru Breg.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.