06:22, sob, 20. Apr

FOTO in VIDEO: V Mariboru nastal Lutkovni muzej z bogato vsebino





V Kulturni četrti Minoriti so danes v neposredni bližini Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) odprli vrata Lutkovnega muzeja.

Prav tam so namreč na Vojašniškem trgu 3 obnovili zgradbo, na podstrešju pa uredili Lutkovni muzej, ki poleg ogleda lutk vsebuje še prostor za učenje ob igri in ustvarjanju. Lutkovno gledališče Maribor se je leta 2010 preselilo v stavbo nekdanjega minoritskega samostana na Lentu, takrat so tam uredili tudi manjšo kulturno vzgojno zbirko, ki pa so jo nato morali umakniti, ko so so v minoritski cerkvi uredili prizorišče.

Direktorica LGM Katarina Klančnik Kocutar je danes dejala, da so izkoristili priložnost, na katero so dolgo čakali, in zdaj uredili Lutkovni muzej v obnovljeni hiški. Tam je predstavljena zgodovina lutkovnega gledališča, ki bo čez dve leti praznovalo 50 let profesionalnega delovanja.

En kotiček so posebej namenili kiparju in rezbarju Antonu Jezovšku (1905-1992), ki je veliko pripomogel k razvoju lutkovne umetnosti v Sloveniji. Njegove lutke imajo še vedno v predstavi Žogica Marogica. Na razstavišču imajo sicer lutke vse od prve premiere do sedanjih lutk različnih avtorjev, od Bojana Čebulja, Brede Varl, Danila Vranca, Janeza Jemca, Janeza Vidica in vse do današnjih ustvarjalcev.

Poudarila je še, da je srečanje z lutkami za otroke izvrstno in da ko pridejo otroci iz vrtcev in šol k njim, spoznavajo lutkovno gledališče.

Uredili pa so še poseben kotiček za igranje z lutkami, prav tako pa še prostor, kjer otroci spoznavajo poklice v lutkovnem gledališču in hkrati ustvarjajo. Tam bodo lahko govorili tudi z zaposlenimi v lutkovnem gledališču in spoznavali svet umetnosti.

Zaenkrat bo Lutkovni muzej odprt v četrtek, petek in soboto med 16. in 18. uro ter v soboto in nedeljo med 9. in 13. uro.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.